Prinosi variraju od pet do devet tona po hektaru

03.10.2023. - Poljoprivreda

Iako je ova godina nešto bolja u odnosu na prošlu godinu, kada je u pitanju prinos kukuruza na semberskim njivama, ipak, rod kukuruza varira od četiri ili pet do osam i devet tona po hektaru, zavisno od ravnomjernosti padavina tokom ljeta i primjenjenih agrotehničkih mjera, kaže Sreten Vučković iz Odjeljenja za poljoprivredu gradske uprave Bijeljina.

Responsive image

Vučković kaže da u Semberiji još uvijek niko nije izašao sa konkretnom otkupnom cijenom ovogodišnjeg roda kukuruza, te da se očekuje da će se neko od otkupljivača javiti do kraja ove sedmice. Inače, kukuruz je proljetos u Semberiji, uz izuzetno skupe impute, cijenu goriva, sjemenskog materijala i vještačkih đubriva, zasijan na oko 27.000 hektara.

 „Barata se otkupnom cijenom od 25 do 30 pfeniga po kilogramu, što je ispod svakog nivoa rentabilnosti i isplativosti ulaska u ovu proizvodnju. Sličnu situaciju smo imali sa pšenicom, tako da trenutna situacija sa otkupnom cijenom kukuruza samo zaokružuje jednu izuzetno lošu godinu za agrar u Semberiji“, kaže Vučković, napominjući da je afrička svinjska kuga ispraznila farme i obore, desetkujući fond tovnih svinja u Semberiji.

Uprkos brojnim poteškoćama s kojima su se tokom godine suočavali proizvođači žitarica, voća i povrća, kao i farmeri, iz resornog ministarstva stižu ohrabrujuće izjave da nestašica i poremećaja na tržištu neće biti, te da će se u hodu pronalaziti rješenja da do nestašica robe i poremećaja na tržištu ne dođe.

Bijeljina.com