Preduzetništvo je snažan privredni zamajac (Foto)

30.09.2023. - Društvo

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović otvorio je danas na gradskom trgu u Bijeljini Drugi sajam ženskog preduzetništvana kojem je svoje proizvode i usluge predstavilo tridesetak žena preduzetnica iz Bijeljine, Ugljevika i Lopara.

 On je tom prilikom pohvalio napore i inicijative koje podrazumijevaju brže i efikasnije zapošljavanje nezaposlenih u gradu, naglasivši da će Gradska uprava pomoći u realizaciji svih tih aktivnosti.

Slavica Marković, direktor Područne privredne komore Bijeljina istakla je da odavno ne postoji podjela na muško i žensko preduzetništvo, jer je ženska upornost, inventivnost i kreativnost u obavljanju brojnih poslova već odavno izjednačena sa muškom, ako ne i na znantno većem nivou.

“U Srbiji je žensko preduzetništvo prepoznato kao snažan zamajac ekonomskog i privrednog razvoja, te je za razvoj i unapređenje ženskog preduzetništva u budžetu izdvojeno više od trinaest miliona KM. Želimo da žensko preduzetništvo bude prepoznato i u Republici Srpskoj i da mu se pruži znatno veći značaj. Finansije su osnovni problem s kojim se većina žena preduzetnika susreće”, istakla je Slavica Marković.

 Mile Stević, u ime Gradskog zanatsko – preduzetničkog udruženja “Preduzetnik” istakao je da razvijeni svijet podržava preduzetništvo, tako da i Bijeljina mora ići u tom pravcu.

“Predrasude, kako je ženi mjesto u kući i u kuhinji, odavno su prevaziđene i razbijene. Žene su uspjele pobijediti te i takve barijere i postepeno se pozicioniraju na preduzetničkom nebu. One su podjednako uspješne i na planu računarskog programiranja, vođenja knjigovodstvenih agencija, izrade brojnih predmeta u oblasti zanatstva koji podrazumijevaju posebnu kreativnost i inventivnost”, istakao je Stević, podsjetivši da je u Bijeljini krajem prošle godine na evidenciji bilo  2.138 aktivnih preduzetnika, od čega je 808 žena ili oko 37 odsto od ukupnog broja akitivnih preduzetnika.

Bijeljina.com