Cijena se mijenja iz dana u dan

28.09.2023. - Poljoprivreda

Zahvaljujući toplim i sunčanim danima Miholjskog ljeta, na semberskim njivama pojačana je radna aktivnost. U toku je sječenje kupusa i karfiola, pakovanje kupusnjača u vreće i otpremanje na Kvantašku pijacu. Na imanju porodice Novaković u Velikoj Obarskoj, na parceli od pet dunuma, zatekosmo oca i sina, Ljubomira i Milivoja. Kupus je odličnog kvaliteta, ali je u proizvodnju, kako reče Ljubomir, puno i uloženo.

“Skupo je sjeme, obrada i priprema zemljišta za sadnju, navodnjavanje usljed suše, zaštita biljaka od insekata, kupusnog moljca, bijele leptiraste vaši, crne pjegavosti i plamenjače. Šta smo na kraju dobili, za stotinu vreća dobijete dvije stotine KM. Kada bi cijena bila oko četiri do pet KM po vreći, mogli bi se pokriti troškovi proizvodnje, a nešto malo bi i nama ostalo. Niko od nas ne kuka, samo iznosimo realne uslove proizvodnje povrća i žitarica na selu. Imali smo zaradu na ranom kupusu, jer je otkupna cijena bila dobra. Obrađujemo petnaest hektara zemljišta i više smo zaradili na četiri dunuma ranog kupusa, nego što smo zaradili na pšenici i kukuruzu. Radimo nas dvojica na njivi, jer bismo dvije dnevnice morali platiti 120 KM.

Ove godine su lošiji efekti našeg rada. Izgubili smo na pšenici, umanjen je i rod kukuruza. Od resornog ministarstva smo dobili podsticaj za nabavku novog traktora i to je za svaku pohvalu. Međutim, sada se i sami pitamo, šta i za koga proizvoditi, kada je stočni fond smanjen i kada je svinje uništila afrička svinjska kuga. Za iduću godinu ćemo imati velikih problema. Razmišljamo i o tome da sin potraži neki sigurniji posao, a da ja nastavim da se bavim poljoprivredom u znatno manjem obimu nego do sada”, kaže Ljubomir Novaković.

Bijeljina.com