Škola za one koji cijene i poštuju narodnu tradiciju

21.09.2023. - Aktuelno

Udruženje za očuvanje kulturne baštine i pravoslavnog identiteta “Bogojavljenska noć” je udruženje koje promoviše pravoslavnu vjeru, tradiciju i običaje, kao i razne druge vrijednosti koje se tiču kulturne baštine i pravoslavnog identiteta, kaže Violeta Krajišnik, jedini ženski pjevač uz gusle na ovim našim prostorima, koja je odnedavno pokrenula i školu gusala.

“U našim sekcijama organizujemo školu folklora, školu pjevanja (izvornog, tradicionalnog, etno, duhovnog pojanja i psalmopojanja). Akcenat smo stavili i na školu gusala. Imamo puno članova različitih starosnih dobi. Djelujemo na području Bijeljine, Janje, Novog naselja Janja, Branjeva i okoline. Upis u sve akcije je još uvijek u toku”, kaže Violeta Krajišnik.

Iz čiste znatiželje počela sam svirati gusle

Dvadesetogodišnja Violeta Krajišnik, vjerovatno je jedini ženski pjevač uz gusle u Republici Srpskoj. Violeta je studentkinja Pedagoškog fakulteta u Bijeljini. Nakon osnovne škole u Janji, Srednju muzičku školu “Stevan Stojanović Mokranjac” završila je u Bijeljini. Uporedo je završila srednju školu, smjer ugostiteljsko – kulinarski tehničar.

“U Muzičkoj školi sam bila zainteresovana za klavir i harmoniku, ali sam od malih nogu iskazivala i interesovanje za gusle. Moj pokojni djed Bogdan svirao je gusle. Njega je naslijedio u tom umijeću moj ujak Milomir. Slušala sam na slavama kako ujak svira i pjeva uz gusle. Iz čiste znatiželje i ja sam uzela gusle u ruke i zavoljela sam taj drevni srpski instrument. Gusle sviram već više od deset godina. Koliko znam, jedina sam djevojka koja trenutno svira gusle u Republici Srpskoj.

Često mi se obraćaju djevojčice koje žele da nauče da sviraju ovaj instrument, ali, nemaju dovoljno hrabrosti, plaše se komentara, poput onih uobičajenih, da su gusle isključivo muški instrument. Lično sam se susretala s takvim komentarima. Dok jedni podržavaju moje pjevanje uz gusle i to hvale na sav glas, ima puno i onih koji se tvrdokorno drže mišljenja da su gusle isključivo muški instrument. U međuvremenu sam bila i na brojnim takmičenjima i festivalima gusala. Postala sam članica Saveza guslara Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. Jedan član žirija mi je rekao da je zastupao stav da žena ne treba da svira gusle, ali kada je mene čuo, rekao mi je da sam ga u potpunosti “razoružala”, objašnjava Violeta.

 Violetina majka, Cvija Krajišnik (44), je umjetnički rukovodilac za igru sa dječijim starijim uzrastom u SKUD “Janja”. Cvija Krajišnik je u 2010. godini registrovala i “Cicinu radionicu” koja se bavi očuvanjem baštine domaće hrane, starih i umjetničkih zanata. Kćerka je, u pravom smislu, krenula majčinim stopama.

Bijeljina.com