Iphone otkrili u pošiljci čaša, oduzeli i arome za nargile, duvan i tekstil (Foto)

20.09.2023. - Aktuelno

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) su u nekoliko odvojenih akcija na nekoliko lokacija oduzeli veću količinu arome za nargile, rezanog duvana, tekstila i mobilnih telefona u vrijednosti od oko 127.000 KM.

Iz UIO BiH navode da su njihovi službenici proveli više operativnih aktivnosti na sprečavanju krijumčarenja i nezakonitog prometa akciznih i roba stranog porijekla što je rezultiralo oduzimanjem većih količina raznih vrsta roba.

“Na području Ključa izvršena je operativna provjera primjene Zakona o akcizama u BiH kojom prilikom je na više lokacija pronađena i privremeno oduzeta veća količina akcizne robe namijenjene za nelegalnu prodaju. Radilo se o 63 komada nargile-lule i 103 pakovanja/komada arome za nargile, procijenjene vrijednosti od oko 25.000 KM, koja nije bila na propisan način obilježena akciznim markicama UIO”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je prilikom detaljnog pregleda kombi vozila na Graničnom prelazu Orašje kod fizičkog lica koje je namjeravalo proći carinsku proceduru bez plaćanja uvoznih dažbina pronađena i privremeno oduzeta neprijavljena roba.

“To su tekstil – 257 komada jakni, kaputa, haljina i sl.. Takođe, na Carinskoj ispostavi Bijeljina izvršen je detaljan pregled teretnog motornog vozila, u čijoj pošiljci je bio prijavljen PVC materijal (granule i čaše), a pronađena je i privremeno oduzeta skrivena i krijumčarena roba – 16 komada Iphone mobilnih telefona. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe u pomenuta dva slučaja iznosi oko 50.000 KM”, stoji u saopštenju UIO BiH.

Ističe se da su postupajući po anonimnoj prijavi zaprimljenoj putem otvorene linije Operativnog centra UIO, na području Sarajeva locirali i kontrolisali prodajni i skladišni prostor u vlasništvu fizičkog lica iz Sarajeva.

“Tom prilikom, pronađeno je i privremeno oduzeto 272,5 kilograma sitno rezanog duhana, tržišne vrijednosti cca 52.000 KM, koji nije bio obilježen akciznim markicama UIO i za koji vlasnik nije posjedovao dokumentaciju o porijeklu/nabavci. Protiv učinilaca opisanih nezakonitosti će u okviru prekršajnog, odnosno krivičnog postupanja biti preduzete zakonom propisane mjere i radnje. Prilikom preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti od strane ovlaštenih službenih lica UIO korištena je specijalizovana oprema, donirana od strane Ambasade SAD-a u BiH, putem Programa EXBS, kao i od strane UNDP/UNODC-a”, navode iz UIO BiH.

Izvor: Nezavisne