Uprkos izazovima, cijene zimnice na nivou prošlogodišnjih (FOTO)

08.09.2023. - Poljoprivreda

Zbog izrazito nepovoljnih vremenskih prilika, koje su desetkovale povrtlarske usjeve, pred prerađivačima je neizvjesna sezona.

 

 

U pogonima PI “Sava Semberija” trenutno se radi đuveč, ajvar, te filet paprike. Ovogodišnji prinos i kvalitet sirovine, kažu, znatno je lošiji.

“Kvalitet je izuzetno loš. Znamo da je april bio kišan, nakon toga su uslijedile oluje, što je dovelo do toga da je kvalitet proizvoda, odnosno,  sadržaj voćnog šećera u proizvodu na minimumu. I sve ono što danas preuzmemo u fabriku, bukvalno danas moramo i da preradimo. Trudimo se, radimo u punom kapacitetu”, kaže Stevo Filipović direktor PI “Sava Semberija”.

 

 

Svu sirovinu Fabrika “Sava Semberija” otkupljuje isključivo od domaćih proizvođača, te za veliki broj kooperanata kroz organizovanu proizvodnju, zagarantovan otkup i siguran plasman, ona predstavlja egzistenciju i garant opstanka domaće proizvodnje.

“Sve količine koje smo do današnjeg dana preradili isključivo su sa područja Republike Srpske. Od Podgradaca, Lijevče Polja, Posavine, Semberije, Podrinja… Isključivo voće i povrće sa domaćeg terena. Samo i isključivo one količine koje ne mogu u dovoljnoj mjeri da se proizvedu na području RS, a radi se o crvenoj paprici “roga”, to uvozimo, nekad iz Makedonije, Bugarske, Srbije. Međutim, vremenske prilike nisu ni njih mimoišle, tako da taj dio Vojvodine na kome se uzgaja crvena paprika, a odakle mi obezbjeđujemo količine koje ne možemo ovdje, tu će biti problema”, kaže Filipović.

Pred ovogodišnjom prerađivačkom sezonom bili su mnogi izazovi. Od problema sa nabavkom a potom i poskupljenjem ambalaže, do drastičnog poskupljenja energenata. Ipak, u PI “Sava Semberija” plan proizvodnje će, vjeruju, biti ostvaren. A ovogodišnje cijene gotovih proizvoda ostaće na nivou prošlogodišnjih.

 


” Trudićemo se da sve količine koje budu dopremljene u PI “Sava Semberija” preradimo. Mi smo, kao društveno odgovorna kompanija za tržište RS, odnosno BiH ostali na nivou prošlogodišnjih cijena i pored svih izazova sa kojima se susrećemo na dnevnom nivou nadamo se da ćemo uspjeti privesti sezonu na jedan dobar i pozitivan način. Cijene proizvoda za evropsko tržište morale su biti korigovane.”, kaže Filipović.

 

 

PI “Sava Semberija” u svojoj paleti ima 185 proizvoda slatkog i slanog programa, a oko 90% od kompletnog asortimana završi na najzahtjevnijim svjetskim tržištima.

 

 

Bijeljina.com