Imaćemo bolji prinos kukuruza nego u prošloj godini

07.09.2023. - Poljoprivreda

U prošloj godini vladala je velika suša, ali su i ove godine gradonosni oblaci znatno oštetili usjeve kukuruza u Lijevče polju. Nadamo se boljem prinosu kukuruza u ovoj, nego što je to bio slučaj u prošloj godini i naša procjena je da će prinos iznositi oko šest tona po hektaru, izjavio je Goran Bursać, pomoćnik ministra poljoprivrede na tradicionalnoj manifestaciji “Dani polja kukuruza i soje” koju je i ove godine u Velinom Selu kod Bijeljine organizovalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Bursać kaže da je kukuruz ove godine u Republici Srpskoj zasijan na oko 130.000 hektara.

“Biće parcela sa četiri tone po hektaru, ali i onih sa devet i više tona po hektaru. Vjerujem, ipak, da će prinos kukuruza biti bolji nego u prošloj godini. U vremenima izraženih ekstremnih temperatura svaka proizvodnja hrane pod otvorenim nebom, bez protivgradne zaštite, navodnjavanja i osiguranja usjeva, postaje nezamisliva. Već pripremamo modele i način kako da pomognemo našim poljoprivrednicima za nabavku sistema za navodnjavanje.

Do sada smo pomagali sa 50 odsto na iznos premije osiguranja usjeva, a planiramo u narednoj godini da to povećamo i do sedamdeset odsto. Nakon velikih šteta od poplava u Sloveniji, slovenačka vlada je nadoknadila štetu samo onima koji su osigurali svoju proizvodnju. Evropska unija ide u tom pravcu, tako da i mi moramo stvarati takav ambijent. Ovo je bila izuzetno teška godina za proizvođače žitarica, voća i povrća. Nestašica i poremećaja na tržištu neće biti, jer ćemo zajedno pronalaziti najbolja rješenja”, istakao je Bursać.

 

Na imanju Ilije Lazića prikazan je ogled sa 54 hibrida kukuruza iz jedanaest selekcijskih kuća, dok je ogled soje na imanju Sime Laketića sadržavao osam sorti iz četiri selekcijske kuće.

Bijeljina.com