Trudnica bez zdravstvenog osiguranja

06.09.2023. - Aktuelno

Trudnica iz Banjaluke umalo je ostala bez neophodnih analiza zbog “greške” u sistemu i prebacivanje odgovornosti za neevidentirane uplate doprinosa između poslodavaca i Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Nadležni “peru ruke”

Dok nadležni “peru ruke” građani rade njihov posao. Tako je i Banjalučanka Marija S. (29) juče u petom mjesecu trudnoće obavljala posao nadležnih umjesto da uradi neophodne nalaze.

“Krenula sam da izvadim nalaze, kao i svaki mjesec, ali me je sačekala informacija da moje zdravstveno osiguranje nije uplaćeno. Otišla sam u FZO gdje su mi samo kazali da poslodavac nije uplatio osiguranje, bez podataka za koji period”, kazala je Marija S. za portal banjaluka.com.

Dodaje da nije čekala i odmah je pozvala poslodavca objasnivši situaciju. Ustanovili su da su doprinosi na vrijeme uplaćivani.

“Šef je odmah pozvao FZO u kome nisu znali u čemu je problem. Kada je rekao da će doći sa uplatnicama rekli su da je zaposlena imala osiguranje do kraja mjeseca”, rekla je Marija S. dodajući da se nada da će sad sve biti u redu i da se ovakve situacije neće ponavljati jer je u poodmakloj trudnoći. Pita šta bi se desilo da je bio ozbiljniji zdravstveni problem koji bi nepotrebni stres samo pogoršao.

Trivić: Vlada RS se ponaša kao da je na Mjesecu

Predsjednik Unije poslodavaca RS Saša Trivić rekao je za banjaluka.com da je iz više izvora dobio informacije o neažurnosti podataka FZO RS zbog čega trpe radnici koji ne dobiju nepohodnu zdravstvenu zaštitu, ali i nevino optuženi poslodavci. 

“Od početka ukazujemo da nije dobar način rada Fonda da se poslije 30 dana ne mogu koristiti osiguranje. Obaveza poslodavca ne zastarjeva čak i ako zakasnite sa tom uplatom. Poreska uprava RS trebalo bi da blokira sve one koji neredovno plaćaju”, rekao je Trivić za banjaluka.com

Trivić dodaje da, po svemu sudeći, način po kojem radi Poreska uprava ne fnkcioniše.

“Predlagali smo FZO da se taj problem riješi kako bi kaznili neplatiše, a ne da trpe radnici. Vlada RS koja upravlja i Fondom i Poreskom treba da ovo riješi, a ne da se ponašaju kao da se ovo dešava na Mjesecu”, istakao je Trivić.

U FZO RS uzrok ovakvih problema nalaze u neblagovremenim uplatama poslodavaca.

“FZO RS uplate rasknjižava isti dan po prijemu podataka iz Ministarstva finansija RS o uplaćenim doprinosima na računu javnih prihoda . Napominjemo da FZO RS nakon uplate doprinosa koje se vrše preko računa javnih prihoda to u sistemu vidi dan ili dva od uplate, te je zbog toga važno da poslodavci svoje obaveze po osnovu doprinosa izmiruju na vrijeme, a ne da čekaju posljednji čas”, rekli su u FZO RS dodajući da poslodavci imaju dovoljno vremena da uplate svoje obaveze, a ne da čekaju posljednji momenat na uštrb radnika koje je svoje doprinose i zaradio.

Banjaluka.com / Autor: J. Stanić