Očekuje se manji prinos kukuruza

30.08.2023. - Poljoprivreda

Teška godina za poljoprivredne proizvođače. Nepovoljni vremenski uslovi negativno su se odrazili na rast i prinos gotovo svih poljoprivrednih kultura.
Na području Semberije, ratari se ovih dana priporemaju za berbu kukuruza.

Rod će, kažu, biti znatno umanjen. Štete se, u zavisnosti od parcela, kreću od 20 do 40 %.

” Sve zavisi od parcele do parcele.Imali smo veliku količinu padavina ,a potom su uslijedile izuzetno visoke temperature. Suša je sada uzela danak. Na ovim njivama gdje sam navodnjavao, tu će i biti nekog roda, ali na ovim ostalim očekujem dosta manji prinos” ,kaže Petar Spasojević poljoprivrednik iz Semberije.

 

Procjene su da bi prosječan prinos mogao iznositi od 6,5 do 7 t/ha. Biće ovo,jedna prosječna godina, kažu ratari.

“Što se tiče ove proizvodne godine, sve je od parcele do parcele. Ima parcela na kojima je stanje loše,toliko da klipa nema nikako. Ljudi su već počeli da rade silažu. Dok, na ovim drugim gdje je bilo kiše, tu će se moći nešto ubrati. Očekujemo neku prosječnu godinu,ne možemo reći da je stanje totalno loše,ali nije ni nešto dobro”, kaže Boško Radić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Sela Semberije”

“Obzirom na vrijeme sjetve, kišni maj i velike količine padavina u prvoj polovini juna i različite tipove zemljišta, mi imamo kukuruze koji su u dobrom stanju, to su područja uz Drinu i Savu, tu su zemljišta povoljnog vodnog i vazdušnog režima.Ali imamo one lošije tipove zemljišta koja su lakša,pjeskovita i pseudoglejne tipove zemljišta gdje je kukuruz u lošijem stanju, tu je suša uzelča danak”, kaže Dragan Zarić, rukovodilac Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Visoke temperature uz veliku količinu vlage u zemlji Nepovoljne vremenske prilike ,osim što su uticale na razvoj ove kulture, dovele su i do pojave biljnih bolesti.

” U našim atarima pojavilo se i crvenilo kukuruza koje doprinosi cjelokupnom aktuelnom stanju, zbog čega je sada teško prognozirati koliko će biti prinosi umanjeni zbog visokih temperatura, pa potom nedostatka padavina”, kaže Dragan Zarić, rukovodilac Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

 

Na području Semberije kukuruz je zasijan na oko 27 000 hektara, na području cijele RS proizvodnja kukuruza zasnovana je na oko 47.000 hektara.

 

 

Bijeljina.com