Filmska zvijezda “mala” Dara će ustajati u zoru i do škole putovati 50 kilometara

27.06.2022. - Društvo

Iako regionalna filmska zvijezda, kandidovana za nagradu “Oskar”, Biljana Čekić (14), poznatija kao Dara iz Jasenovca, obična je seoska djevojčica: tiha, skromna i pomalo stidljiva. Nedavno je proslavila malu maturu i sada se priprema za polazak u srednju školu, a to će joj donijeti nove izazove.

Lepršava plava haljinica, u kojoj je zablistala na maturskom slavlju, spremaljena je u ormar, a Biljana se vratila uobičajenom životu u svom selu Sreflije kod Kozarske Dubice u Potkozarju.

“Ovdje nema djece mojih godina, ni u ovom ni u susjednom selu, pa mi je pomalo dosadno, sad kad nema škole. Družim se sa mlađim bratom Sašom i starijom sestrom Dajanom, pomažem porodici u kući i na imanju, crtam i gledam filmove na “jutjubu” i to je to”, kaže Biljana.

Nakan što je, vrlodobrim uspjehom, završila osnovnu školu u Korazrskoj Dubici, sprema se da upiše Ekonomsku u Prijedoru.

“Šta ću, moram u Prijedor, kad ovdje u Dubici nema ništa”, kaže mlada filmska zvijezda.

Nastavak školovanja u Prijedoru znači da će Biljana morati da ustaje prije šest ujutru i da svakog dana putuje okruglo 100 kilometara: 50 kilometara do škole i još toliku kada se vraća kući.

” Neće joj biti lako, ali deveraćemo nekako. Autobus za Prijedor kreće u sedam sati ujutru, poslije toga nema prevoza. Znači, kada ide u drugu smjenu, moraćemo se nekako snalaziti za prevoz”, kaže Biljanin tata Radovan.

Do autobusa će, kao i kad je išla u osnovnu, morati da pješači dva kilometra kroz šumu, jer je njeno selo podaleko od glavnog puta.

Ali, maloj Dari – Biljani, ništa nije teško, jer je uvjerena da će ostvariti svoj san: da postane “prava”, akademski obrazovana glumica.

“Želim da nakon srednje škole upišem Akademiju i da studiram glumu. Iako sam, snimajući “Daru iz Jasenovca”, vidjela da je to zahtjevan, ponekad i naporan posao, neću odustati. Gluma je zanimljiva, ja to volim i vjerujem da ću uspjeti “, kaže Biljana.

Od premijere filma, u kojem je maestralno odigrala Daru, djevojčicu iz Jasenovca, koja se bori da, u strahotama logora, spasi sebe i svog malog brata, prošlo je više od godinu dana. Ali, Biljanu i danas prepoznaju na ulici, prilaze joj i čestitaju.

“Gdje god se pojavim, prepoznaju me. Ne smeta mi to, navikla sam. Nisam imala nikakvih problema zbog popularnosti. Naprotiv, svi su dobri prema meni”, kaže mlada glumica.

Priznaje samo da su joj novinari “pomalo dosadili”. Uvijek imaju stotinu pitanja i uvijek hoće da je slikaju, a njoj nije uvijek do priče i do slikanja.

“Kad neće da se slika, mi je i ne tjeramo. Znamo da novinari imaju dobre namjere, ali treba i Bilju razumjeti: ipak je ona dijete”, kaže Biljanin djeda Radomir Čekić.

Baka Nada dodaje da je Biljana dobro dijete i da je filmska slava nije nimalo promijenila.

    “Skromna je curica, dobro uči, pomaže mi oko cvijeća i u bašti, sve u svemu, dijete za poželjeti”,  kaže baka.

Nakon uspjeha u filmu “Dara iz Jasenovca”, Biljana je ostvarila jednu svoju dugogodišnju želju: prvi put je otišla na more.

Prošlog ljeta boravila je u Budvi, gdje ju je ugostio predsjednik opštine Marko Carević.

Tada se, prvi put nakon snimanja, srela i sa braćom Lukom, Simonom i Јakovom Šaranovićem, trojkama koje su u filmu, na smjenu, glumile njenog malog brata Budu.

Na putvanju za Budvu je posjetila i manastir Ostrog, što je takođe bila njena davnašnja želja.

Ustalom, sve njene želje su skromne, nije im teško udovoljiti, a Biljana je zahvalna za svaku i najmanju pažnju.

Posebno su je obradovale čestitke i poklončići kojima su je častili njeni zemljaci iz Sreflija i susjednih sela. Donosili su joj jabuke zelenike iz svojih bašta, čokoladice, sokove i bombone iz seoske zadruge.

“Sve mi to mnogo znači”, kaže Biljana.

Biljanine komšije su, kažu da su svi gledali film “Dara iz Jasenovca” i to uz suze.

Razumjivo je što su Kozarčani tako reagovali i što su ponosni na svoju Bilju – Daru. Ovdje skoro da nema porodice, koja nije izgubila bar jednog pretka u Drugom svjetskom ratu, u pogromima i ustaškim logorima.

Sada se svi nadaju da će djevojčica iz njihovog sela, koja je maestralno odigrala Daru iz Jasenovca, ostvariti svoj san: da (p)ostane glumica.

Izvor:Srpskainfo/FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA