Medicinski stručnjaci upozoravaju roditelje da prestanu s novim TikTok izazovom

25.08.2023. - Društvo

Videosnimci s heštegom #eggprank pregledani su na TikToku gotovo 700 miliona puta – uprkos tome što pojedini roditelji ostavljaju uznemirenu djecu da plaču.

O čemu je riječ? Jedan od posljednjih bizarnih TikTok trendova #eggprank obično podrazumijeva učešće roditelja i malog djeteta koji zajedno u kuhinji prave obrok. U jednom trenutku roditelj uzima jaje, govori djetetu da će da ga razbije, ali umjesto činije, roditelj razbija jaje o djetetovu glavu.

Reakcije djece su različite, ali veliki broj mališana djeluje uznemireno, mnogi su se rasplakali, a neki su uzvratili razbijanjem jajeta o glavu roditelja. No, uprkos svemu, trend je brzo postao viralan.

Medicinski eksperti upozoravaju da bi ova šala mogla da ima neželjene efekte, uključujući modrice i širenje bakterija.

“Vi djeci, doslovno, razbijate salmonelu o glavu. Ovo nije nešto što djeci koristi na bilo koji način, ne smatram ni da je zabavno”,  rekla je dr. Megan Martin, pedijatrijska konsultantkinja za hitnu medicinsku pomoć, prenosi cdm.

Njena koleginica Amanda Meters isprobala je ovaj izazov na sebi i zaključila „da je veoma teško razbiti jaje čak i na odrasloj, potpuno razvijenoj lobanji”, prenosi Originalmagazin.

Obje su saglasne da bi djeca iz ove šale mogla da usvoje štetno ponašanje jer se mozgovi mališana još razvijaju i oni su poput spužve, tako da uzimaju u obzir baš sve šta se dešava u njihovom okruženju.

Za sada nije jasno odakle je TikTok izazov krenuo. Neki viralni videosnimci koji su nastali početkom avgusta prikazuju odrasle osobe koje učestvuju u izazovu.

Izvor:Avaz