Poslodavce pod nadzor, osigurati prava radnicima

22.08.2023. - Društvo

Udruženje HoReCa Republike Srpske, shodno dugogodišnjem iskustvu kontinuirano analizira sva dešavanja, a posebno probleme u svom sektoru, traži uzroke, te prema stanju planira i predlaže rešenja.

Oblast turizma, ugostiteljstva i pružanje turističkih usluga domaćim i stranim licima je ogroman potencijal za Republiku Srpsku i to se mora adekvatno i na zadovoljavajući način iskoristiti.

Udruženje HoReCa Republike Srpske kao vodeće udruženje u ovoj oblasti kao glavne ciljeve u narednom vremenu a počev od ove godine je definisalo mnoštvo mjera i aktivnosti, a za sam početak se ističu tri mjere.

Mjere treba da budu u cilju unapređenja, efikasnosti i efektivnosti, i to:

  1.  Prava radnika odvojiti od obaveza poslodavaca, čime se štite i osiguravaju prava radnika, dok se poslodavac stavlja pod potpuniji nadzor od strane ovlaštenih organa i institucija. Svaki radnik mora ima zagarantovana prava bez obzira da li njegov poslodavac ispunjava svoje obaveze. Udruženje HoReCa Republike Srpske će zajedno sa nadležnim organima i institucijama Republike Srpske aktivno raditi i pružiti podršku da se kontrolne aktivnosti i mjere provode bez obzira na poslodavca i bez izuzetaka. Radnik ako je prijavljen i vodi se da u datom trenutku mora imati pravo na npr. zdravstveno osiguranje bez obzira da li je poslodavac izmirio svoje obaveze. To treba da bude obaveza Poreske uprave, što i jeste, da traži od poslodavca da ispuni svoje obaveze a ne radnik.
  2. Radnici moraju primati puni iznos svoje zarade na njihove račune. Pojava koja je poznatija kao “Zarade u kovertama” moraju otići u prošlost. Zbog složenosti ovog problema traži se aktivno uključivanje nadležnih organa. Udruženje HoReCa Republike Srpske smatra da je potrebno napraviti prelazni period u kom bi svi poslodavci imali isti iznos poreza i doprinosa. U cilju realizacije prethodno navedenog Udruženje HoReCa Republike Srpske je dalo neke prijedloge, a koji se razmatraju sa resornim Ministarstvom i nadležnim institucijama .
  3. Izdavanje fiskalnih računa, kao zakonska obaveza mora biti ostvarena I realizovana u svim ugostiteljskim objektima uz odgovornost poslodavca i radnika.

Da bi se ova mjera provodila a kako je predviđena pozitivno pravnim propisima koji se odnose na ovu oblast, odgovornost pored posodavaca mora preuzeti i radnik.

U slučajevima kada se utvrdi da fiskalni račun nije izdat prilikom pružanja usluge, kazna se izriče samo poslodavcu, kao odgovornom licu u pravnom subjektu. Značajno je istaći da je radnik taj koji je vršio neposrednu uslugu i što je bio u obavezi I da izda račun za izvršenu uslugu, a isti je to propustio da uradi, a ne poslodavac.

Prema tome kaznu za ne izdavanje računa snosio bi solidarno sa poslodavac i radnik ili samo radnik, zavisno od subjektivnog elementa (svjesno izbjegavanje izdavanja računa radi nanošenja materijalne štete poslodavcu). Tako bi smo uveli veću finansijsku disciplinu koja je neophodna za sprovođenje ove mjere.

Ove tri mjere su ključne da bi došlo do poboljšanja privrednih i ekonomskih tokova, koje u svojoj konačnoj implementaciji sigurno mogu imati za postizanje mnoge značajne rezultate.

 

Ovo je samo početak, te pored navedenog za sljedeću godinu planiramo obuku novih radnika, klasifikaciju radnika po nivou znanja, uvođenje centralnog registra poslodavaca i radnika, uvođenje pravne službe za savjete poslodavcima i radnicima u vezi sa primjenom propisa koji se primjenjuju u njihovim djelatnostima..

Počev od septembra krećemo u zvaničnu promociju Udruženja HoReCa Republike Srpske i realizaciju svojih stavova, uz podršku svojih članova i svih zainteresovanih fizičkih i pravnih lica.

Banjaluka.com