SPC i vjernici danas slave svetog prepodobnog mučenika Dometija

20.08.2023. - Društvo

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave svetog prepodobnog mučenika Dometija

 

Rođen u Persiji kao neznabožac, u vreme cara Konstantina. Kao mladić upozna se sa verom Hristovom, ostavi neznaboštvo i krsti se. Toliko zavoli vjeru istinitu, da napusti sve svjetsko, i zamonaši se u jednom manastiru kod grada Nisivije. Poživi u bratstvu neko vrijeme, pa se udalji na bezmolvije ka nekome arhimandritu Nurvelu, za koga se veli, da 60 godina nije jeo ništa vareno.

Starac Nurvel ga zađakoni, pa kada ga htjede prinuditi i u čin sveštenika, Dometije odbježe u neku pustinjsku goru, i nastani se u jednoj pešteri. Dostiže toliko savršenstvo kroz post, molitvu, bdenje i bogomislije, da iscjeljivaše bolesnike. Kada dođe u te predjele Julijan Odstupnik, ču za Dometija, pa posla ljude, koji ga zazidaše u pećini živa sa dva njegova učenika. Tako skonča ovaj Božji svetitelj 363 god. i preseli se u carstvo Božje.

Narodna vjerovanja
Na današnji dan, po vjerovanju, bolesni ljudi dobijaju priliku za isceljenjem koje im nudi Dometije. On je stradao zbog toga što je išao po svetoj zemlji i iscjeljivao bolesne, to se pročulo jer se vijesti o čudima brzo šire. Zbog tih vijesti je i stradao.

Tropar
Podvižavao si se postom na gori i mislene napade demonskih vojski sveoružjem Hristovim si pobijedio, sveblaženi. Opet si se ka stradanju hrabrošću obukao, ubivši Kopronima mačem vjere: I zbog oboje si uvjenčan od Boga, sveslavni prepodobnomučeniče Dometije.

 

izvor:Agencije/FOTO:SPC