Potražnja za novim stanovima u Bijeljini ne jenjava

11.08.2023. - Društvo

Iako je u drugoj polovini godine nastupilo izvjesno zatišje, kada je u pitanju izgradnja novih stanova i kopanje temelja za nove stambeno – poslovne objekte, potražnja za novim stanovima ne jenjava, tvrde poznavaoci prilika i oni koji su u svakodnevnoj komunikaciji sa potencijalnim kupcima stanova.

 

„Ne prodaju se stanovi kao ranije, ali, u tome pravila nema. Možete tokom mjeseca prodati tri stana, možete u deset dana prodati jedan ili dva stana. Ranije su stanove više kupovali naši ljudi koji žive u dijaspori, ali ništa manje nije vladalo interesovanje za novim stanovima i među ljudima koji žive na ovim prostorima. Najmanje stanova od početka godine kupili su mladi bračni parovi. Kupovina posredstvom IRB-a RS je još uvijek aktuelna, uprkos povećanju bankarskih kamata u proteklih nekoliko mjeseci“, saznali smo od dobro upućenih sagovornika u ovu problematiku.

Saznali smo i to da je u protekle dvije do tri godine u sektor izgradnje ušlo nekoliko novih igrača koji su u stanogradnji „namirisali“ dobru zaradu.

Investitori nove stanove nude po cijeni od 2.300 do 3.000 KM po metru kvadratnom, koliko su koštali stanovi u ovoj zgradi u Njegoševoj ulici. Magična cifra od 3.000 KM još uvijek nije prekoračena, ali je u stopu prati objekat koji se gradi u Majevičkoj ulici u Bijeljini i gdje kvadrat stana košta 2.800 KM.

Od nekoliko investitora smo saznali da su napravili ugovore o prodaji stanova na kredit sa mladim bračnim parovima posredstvom IRB -a, jer će na taj način iskoristiti i minimalno subvencionisanje kamate koje obezbjeđuje Vlada Republike Srpske.

Sve u svemu, u Bijeljini je trenutno otvoreno tridesetak i više gradilišta na kojima se, kako nezvanično saznajemo, gradi oko šezdesetak novih stambeno – poslovnih objekata. Najveća koncentracija izgradnje stanova trenutno je izražena u Račanskoj ulici, oko Srednjoškolskog centra, i u Vidovdanskoj ulici, odnosno na gradskom šetalištu pored kanala Dašnica.

Investitori kažu da se ne plaše povećane konkurencije, jer i na ovom tržištu, kao i na bilo kojem drugom, svaki učesnik se bori za svoj dio kolača. Neki od njih se izdvajaju po kvalitetu izgrađenih stanova, odnosno po kvalitetu ugrađenog materijala. Na taj način zadržavaju postojeće i osvajaju nove kupce stanova.

Što se tiče polovnih stanova, i oni su dostigli visoke cifre. Imajući u vidu i to da se nakon svake kupovine takvog stana mora računati na renoviranje, zamjenu parketa, zamjenu pločica u kuhinji ili kupatilu, prodavci stanova kažu da je u tom slučaju bolje kupiti nov stan, nego ulaziti u složeniju i skupu problematiku renoviranja polovnog stana.

 

Bijeljina.com