Izlila se Sava u Hrvatskoj, vrh vodenog talasa se tek očekuje

05.08.2023. - Društvo

Širom Hrvatske na snazi su redovne mjere odbrane od poplava, rijeka Sava izlila se iz korita u nekim područjima, a kod Brdovca je evakuisano stanovništvo.Vodostaji širom Hrvatske su u blagom porastu uprkos vodenom talasu, koji je stigao i još stiže iz Slovenije, a rekordan protok Save očekuje se večeras.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da se vrhunac vodenog talasa na Savi očekuje oko 18 časova, a iz Hrvatskih voda navode da stanovnici glavnog grada u ovom trenutku nemaju razloga za brigu.

“Od juče uveče se koristi kanal Sava-Odra, koji preuzima dio vodenog talasa kako ne bi došlo do poplave u gradu. Taj kanal je izgrađen 70-tih godina i do sada se radi odbrane Zagreba od poplava morao koristiti samo sedam puta”, rekao je Tomašević.

On je naveo da situacija zahtijeva oprez i pozvao građane da prate informacije koje će u narednih sati objavljivati nadležne državne i gradske službe.

Iz Hrvatskih voda navode da su trenutno najviše od rijeke Save ugroženi najniži dijelovi na području opšine Brdovec, prenosi Srna

.U saopštenju se dodaje da je prelivanje dijela savskih voda u kanal Sava-Odra započelo sinoć te da su zatvoreni svi putni pravci koji vode do njega.Za potrebe snižavanja vodostaja, otvorena je i ustava Prevlaka, putem koje se dio savskih voda pušta u retenciju Lonjsko polje.Iz MUP-a Hrvatske objavili su snimke poplavljenog područja u Zagrebu i okoline i pozvali građane da na područjima sklonima poplavama budu posebno oprezni, da ne kreću na put ako ne moraju, da prate vijesti i preporuke nadležnih tijela te da pravovremeno preoduzmu potrebne bezbjednosne mjere.

U Karlovcu je danas palo 47,9 milimetra kiše po kvadratnom metru, što znači da se najgore prognoze o obilnoj kiši nisu ostvarile, saopšteno je iz karlovačkog Štaba civilne zaštite, te naglasili da su interventne službe i dalje u pripravnosti, kao i da traje sanacija prijavljenih problema.Vodni talas iz Slovenije juče je prvo zahvatio dijelove Međimurske i Varaždinske županije u Hrvatskoj.

U kanalu nedaleko od ostrva Brač, nekoliko kilometara od obale, danas se pojavila pijavica, dok visoki talasi na Pagu ugrožavaju brodove

Izvor: Agencije / Foto: RTRS