Danas počinje isplata obeštećenja poljoprivrednicima

24.07.2023. - Poljoprivreda

Sredstva namijenjena za obeštećenje poljoprivrednicima za štetu od afričke kuge svinja, počinju da se isplaćuju danas rekao je Goran Bursać pomoćnik ministra za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Istakao je da će sredstva biti usmjerena za otkup zdravih životinja na ugroženom i zaraženom području, u nastojanju da se obezbijede dovoljne količine domaćih poljoprivrednih proizvoda i ublaže poremećaji na tržištu.

– Odobrenim sredstvima subvencionisaće se otkup zdravih svinja iz ovih područja, na način da će proizvođači dobiti 50 odsto procijenjene vrijednosti svinja, dok će preostalih 50 odsto obezbijediti otkupljivači – rekao je Bursać.

Dragana Oklješa, pomoćnik ministra poljoprivrede istakla je da očekuju odgovornost vlasnika kako bi dalje spriječili širenje kuge.

– Bitno je nadoknaditi štetu, ali bitno je razmišljati šta sutra i kako da naučimo da živimo sa ovim virusom – dodala je ona.
Bursać je istakao da će pravilniku za narednu godinu ministarstvo obezbijediti biobezbjednosne mjere koje su nužne u borbi protiv afričke kuge svinja.

 

izvor:Agencije/FOTO:Pixabay