Djelujete brže, zabranite uvoz svinjskog mesa

17.07.2023. - Aktuelno

“Djelujete brže, zabranite uvoz mesa i mesnih prerađevina svinjskog porijekla ili mijenjajte dosadašnji pravilnik”, poručio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović vlastima Srpske i Savjetu ministara BiH.

Broj eutanaziranih svinja zaraženih afričkom kugom u Semberiji vrtoglavo raste, pa je sada ukupan broj, zaključno sa 16. julom, 6284. S druge strane, podbacio je rod i kvalitet pšenice koji, uz otkupnu cijenu, proizvođače gura u potpuno propast, rekao je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Petrović je ponovo pozvao nadležne pozvao da pomognu poljoprivrednim proizvođačima.

“Eutanazija 1200 svinja u nepuna 72 sata pokazatelj je da afrička kuga u Semberiji ne posustaje. Direkta šteta do sada je preko 2 miliona KM”, naveo je gradonačelnik Bijeljine.

Dodao je da je eutanazija do sada izvršena u 120 domaćinstava, a da se danas radi na devet. Virus je potvrđen u 129 gazdinstava, u toku jučerašnjeg dana je urađeno uzorkovanje na 10, a rezultati se čekaju.

“Djelujete brže, zabranite uvoz mesa i mesnih prerađevina svinjskog porijekla ili mijenjajte dosadašnji pravilnik”, poručio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović vlastima Srpske i Savjetu ministara BiH.

“Potrebno je što hitnije početi kontrolu mesa i mesnih prerađevina na prisustvo virusa jer je uvoz do sada tekao bez ikakvog testiranja. Takođe se oklijeva sa donošenjem hitne odluke o interventnom otkupu svinja za sanitarno klanje, da se ne dozvoli dalji rast broja eutanaziranih svinja”, naglasio je Petrović.

Petrović je istakao da je, pored afričke kuge, na semberske domaćine udarila još jedna nevolja: prinos pšenice je prepolovljen, kvalitet hljebog zrna je smanjen, a otkupna cijena od 25-30 feniga po kilogramu poljoprivrednike, kaže, baca u totalni očaj.

“Zbog katastrofalne situacije smo donijeli odluku da podsticaj za svaki kilogram, prema pravilniku, umjesto 5 bude10 feniga, kako bismo ublažili posljedice nedaća koje su zadesile naše poljoprivredne proizvođače”, objašnjava Petrović.

Gradonačelnik Bijeljine je rekao da će dodatni podsticaj moći da dobiju svi poljoprivrednici koji su registrovani u APIF-u i koji su u proljeće upisali sjetvene površine pod pšenicom, a koji pšenicu u mlinove budu predali do 15. novembra.

On je pozvao i republičke institucije da dodatno pomognu poljoprivrednicima.

 

“Vlada i Ministarstvo poljoprivrede Srpske treba da pronađu sredstva i da, pored 500 KM po hektaru, isplate još dodatnih 250 KM po hektaru za ovogodišnji rod pšenice. Ta sredstva treba da budu isplaćena do jesenje sjetve da bi poljoprivrednici bar sa zrnom optimizma nastavili sa proizvodnjom”, jasan je Petrović.

Kako funkcionišu države u kojima vlast brine u građanima pokazuje primjer Srbije koja, podsjetio je Petrović, ima robne rezerve, a koja pšenicu otkupljuje po cijeni od 42 feniga bez PDV-a, čime se štiti domaće tržište.

Podsjećanja radi, otkupna cijena pšenice koja je u Srpskoj znatno manje nego u Srbiji, u vrijeme vlasti SDS-a, kada je ministar poljoprivrede bio Đojo Arsenović prije skoro tri decenije, bila je toliko.

Izvor/Foto:BN