U dva dana izgubljena dva života

16.07.2023. - Hronika

Praktično u jednom danu, u dvije teške saobraćajne nesreće izgubljena su dva života, u onoj koja se u subotu, u ranim jutarnjim satima, dogodila u Čađavici, kada je poginuo sedamnaestogodišnji mladić, i u saobraćajnoj nesreći koja se u subotu naveče dogodila u Donjem Žabaru, kada je smrtno nastradao vozač “BMW”, čiji su inicijali N.P. Pedesetogodišnji vozač “Golfa” A.M. zadobio je u prvopomenutoj nesreći teške tjelesne povrede, opasne po život, i nalazi se u bijeljinskoj bolnici. Kada nastradaju ljudi, onda niko i ne pita za materijalnu štetu, a ni ona nije zanemarljiva u ovakvim situacijama.

 

 

Crna statistika opominje sve učesnike u saobraćaju na oprez, kako one koji su za volanom četvorotočkaša, tako i bicikliste i pješake.

 

Policijski službenici, zaduženi za bezbjednost saobraćaja, godinama već upozoravaju na ključne uzroke koji dovode do teških saobraćajnih nesreća na našim putevima, počevši od upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili narkotika, neprilagođene brzine vozila uslovima puta, nepoštovanja rastojanja između dva automobila, preticanje na punoj liniji, izlazak na put s tehnički neispravnim automobilom, pa do onih koji se mogu staviti i u širi kontekst vremenskih prilika i neprilika, kako zimi, tako i ljeti, a to su ekstremne vrućine, kao što je to slučaj ovih dana, psihofizička iscrpljenost vozača, umor, pospanost, nedovoljna koncentracija za volanom i niz drugih faktora koji mogu uticati na to da se napravi kobna greška, opasna po život. U takvim situacijama neće biti ugrožen samo vozač automobila koji je napravio neku od ovih grešaka, već i drugi učesnici u saobraćaju, bilo da je riječ o drugim vozačima, motociklistima, biciklistima ili pješacima. Zbog toga, otvorite četvore oči

 

kada ste za volanom i pokušajte ispoštovati elementarne preporuke stručnih i kompetentnih ljudi, onih koji dobro znaju kako se treba ponašati u saobraćaju.

 

Bijeljina.com