Zanimljiv način da se rashladite tokom ljeta – bez klima uređaja

14.07.2023. - Aktuelno

Ljeto je stiglo a sa njim i vreli dani tokom kojih, uglavnom, samo razmišljamo o tome kako da se rashladimo i „preživimo“ do večeri kada će navodno biti nešto prijatnije.

Ukoliko spadate u grupu ljudi koja ne podnosi visoke temperature u svom domu, a pritom imate svijest o zagađenju životne sredine korišćenjem klima uređaja, onda treba da razmislite o alternativnim rješenjima. Jedno od tih rješenja su i toplotne pumpe: pumpe koje mogu da griju, ali i hlade!

Toplotne pumpe i hlađenje

Vjerovatno ste u čudu – kako toplotne pumpe mogu da vam pomognu u hlađenju?!

Vaša sumnja je na mjestu – toplotne pumpe se uglavnom koriste za zagrijvanje domova ili poslovnih prostora, ali se i te kako mogu koristiti i za njihovo rashlađivanje. Savjete o načinu na koji nas toplotne pumpe rashlađuju i da li se ugradnja isplati dobili smo u prodajnom objektu Vibika, od njihovog vrijednog tima, koji izlazi u susret od izrade projekta, montaže, isporuke do puštanja u rad i servis kompletne opreme.

„Kada govorimo o hlađenju, dakle, toplotne pumpe iz sredine (stambenog ili poslovnog prostora) izvlače toplotu i topao vazduh koji se dalje kroz sistem izbacuje u spoljašnju sredinu, a na ovaj način se prostor hladi na prirodan i nimalo štetan način. Prostorija ostaje prijatna, svježa i rashlađena što vam klima uređaji ipak neće omogućiti. Dakle, toplotne pumpe su 2 u 1 uređaji koji vaš život definitivno mogu učiniti prijatnijim kako zimi, tako i ljeti.Postoje dvije vrste hlađenja – aktivno i pasivno.

Prilikom poređenja, pasivno hlađenje je ekonomičnije od aktivnog, a u oba slučaja je moguće dobiti i toplu vodu za potrošnju što je još jedan način da se uštedi, a da se pritom dobije mnogo! Ipak, pasivno hlađenje ima i svoje nedostatke koji se uglavnom odnose na to da, kada temperatura napolju nije visoka, ono ne funkcioniše kao kada temperature jesu visoke, pa je zato potrebno pokrenuti i aktivno hlađenje. Izuzetno su jednostavne za montažu, te gotovo bez ikakvih obaveza za krajnjeg korisnika prilikom korištenja. Naš tim vrši i godišnji servis, kako bi se produžio radni vijek pumpe kao i njen kvaliteta rada. Uspješno smo zaokružili kompletnu temu toplotnih pumpi Voda-Voda”, poručuju iz tima “Vibika” d.o.o.

Glavno pitanje glasi: da li se ugradnja toplotne pumpe isplati?

Za razliku od klima uređaja, toplotne pumpe za hlađenje koriste samo 20% električne energije što je u startu velika ušteda. Ako se uzme u obzir i to da je njihov radni vijek zaista dug, a da se efikasno mogu koristiti i ljeti i zimi, toplotne pumpe predstavljaju investiciju koja se i te kako isplati!

Toplotne pumpe su upotrebljive u svim tipovima zgrada, poslovnim, zgradama kolektivnog stanovanja i kućama. Bitno je da pumpa po snazi odgovara tipu građevine i izvoru toplote. Svi naš projekti su u odličnom balansu iskorištenja energije i uštede novca, sa veoma visokim komforom korištenja. Odgovorno pristupamo novim izazovima i stojimo na raspolaganju svim klijentima kroz tehničku podršku i prezentaciju opreme u prodajnim centrima Vibika d.o.o. u Bijeljini u ulici Dimitrija Tucovića 131  i Vokel d.o.o. Ljeljenča”, zaključuju iz tima “Vibika” d.o.o Bijeljina.

Bijeljina.com