Večeras tradicionalno paljenje lila

11.07.2023. - Aktuelno

I ove godine, uoči Petrovdana, u brojnim semberskim selima i naseljima biće organizovano tradicionalno lilanje, narodni običaj koji se vezuje uz Petrovdan i paljenje lila od kore trešnjevog drveta. Ovom običaju najviše se raduju djeca.

Na plato oko bijeljinske Zelene pijace danas su iznesene lile, pravljene od trešnjevog drveta. Cijena jedne lile je tri do četiri KM. Na naše pitanje, zašto nema više lila u prodaji, u odnosu na prošlu godinu, dobili smo odgovor da nema ko da ih napravi.

 “Neophodno je oguliti koru s divlje trešnje, pripremiti je na vrijeme, prosušiti, da bi oko Petrovdana mogla da se iskoristi za lilanje. Oni koji su radno sposobni, otišli su u inostranstvo, sela su nam pusta”, rekla nam je starija žena koja nije željela da se predstavi. Ona je lile prodavala po četiri KM za komad.

Svake godine, uoči Petrovdana, paljenje lila organizuje se i u ugljevičkom selu Donja Trnova. Tako će biti i ove godine. Nakon parastosa ispred Spomen – obilježja poginulim borcima u proteklom Odbrambeno – otadžbinskom ratu, na platou kod Doma kulture večeras će se okupiti omladina ovog sela.

Sačuvano je narodno vjerovanje da će buktinje, koje uoči Petrovdana nose djeca, rastjerati demonske sile, donijeti zdravlje i blagostanje u kuću i porodično gazdinstvo.

Bijeljina.com