Da li su dugovi razlog zatvaranja ambulanti porodične medicine u Semberiji? (VIDEO)

10.07.2023. - Aktuelno

Semberija bi uskoro mogla ostati bez 25 ambulanti porodične medicine, zbog 620 hiljada duga Gradske uprave bijeljinskom Domu zdravlja.

U ovoj godini budžetom je predviđeno 730 hiljada za potrebe obavljanja zdravstvene djelatnosti na primarnom nivou zdravstvene zaštite, do sada je uplaćena samo januarska tranša.

Iako je pripremljen ugovor o regulisanju međusobnih odnosa, do danas nije potpisan. Sedamdeset hiljada građana registrovano je u 53 tima porodične medicine Bijeljinskog Doma zdravlja. Uskoro bi više hiljada pacijenata uglavnom u sesoskim područjima moglo ostati bez porodičnog ljekara. Razlog je 620 hiljada duga Gradske uprave Domu zdravlja za održavanje ambulanti porodične medicine.

Ako u skorije vrijeme iz gradske kase novac ne bude uplaćen na račun bijeljinskog Doma zdravlja cijenu će platiti pacijenti.

“Neke ambulante koje bi možda imale potrebu da se svakodnevno odlazi u te ambulante da ljekar i medicinsko osoblje budu prisutni će se zbog ovakvog odnosa gradske uprave biti svedeno na jednu posjetu ljekara sedmično” , ističe načelnica Službe porodične medicine Bojana Paleksić Dokić.

Skupština grada donijela je odluku na osnovu koje Gradska uprava i Dom zdravlja treba da potpišu Ugovor o regulisanju međusobnih odnosa. Ugovor je spreman, ali trenutno sakuplja prašinu.

“Taj ugovor radili smo zajedno i predstavnici Gradske uprave i naše ustanove i nije bilo nikakvih problema i svi smo se jednoglasno složili i čak je bilo i na njihovu inicijativu”,  dodaje pomoćnica direktora za finansije Doma zdravlja Bijeljina Gordana Mitrović.

Otežano poslovanje bijeljinskog Doma zdravlja pacijenti još uvijek ne osjećaju.

Sve navode rukovodstva bijeljinskog Doma zdravlja željeli smo provjeriti u Gradskoj upravi, ali i ovaj put nismo dobili odgovor.

Izvor:RTRS/Foto:Bijlejina.com, Aleksandar Golić