Na 64 imanja potvrđeno prisustvo afričke kuge

08.07.2023. - Aktuelno

Ukupan broj imanja na kojima je do sada potvrđeno prisustvo afričke kuge svinja je 64, nakon što je na još pet lokacija u međuvremenu potvrđeno prisustvo ovog virusa.

Pored dosadašnjih lokacija, prisustvo virusa je potvrđeno i na lokaciji Velino Selo u Bijeljini, i u opštini Donji Žabar.

Do sada su sve mjere sprovedene i sanirano je 50 žarišta, a trenutno se sprovodi na lokacijama Velino Selo, Grad Bijeljina i lokaciji u opštini Donji Žabar, kao i preostalim imanjima.

U Bijeljini i Ugljeviku juče su održani sastanci predstavnika Republičkog kriznog centra za kontrolu afričke kuge svinja i Lokalnog kriznog centra za kontrolu afričke kuge svinja Grada Bijeljina i opštine Ugljevik. Na sastanku u Ugljeviku prisutni su upoznati sa zadacima i mjerama koje su dužni da sprovode u slučaju pojave ove bolesti na teritoriji opštine Ugljevik.

 

Na sastanku u Gradu Bijeljina analizirana je trenutna situacija i od strane Republičkog kriznog centra za kontrolu afričke kuge svinja, ponuđena je pomoć Lokalnom kriznom centru u ljudstvu, mehanizaciji, materijalno-tehničkim sredstvima, koja će nakon dostaljanja kvantifikacije potrebnog od strane Lokalnog kriznog centra za kontrolu afričke kuge svinja Grada Bijeljina, biti upućena ovoj lokalnoj samoupravi.

 

Bijeljina.com