Rodama ne smeta gužva (FOTO)

08.07.2023. - Društvo

U centru jednog od najvećih semberskih sela, u Brocu, kod Doma kulture, na stubu ulične rasvjete, ugnijezdile su se rode. Svake godine na svijet donesu mlade i pripreme ih za let na jug.

Dragana Jakovljević kaže da su rode, već godinama, svakog ljeta tu, na stubu, na igralištu pored Doma kulture.

 

“Koliko znam, tu su šest ili sedam godina. Mi pretpostavljamo da je u pitanju jedan par roda koje su nerazdvojne. Svakog ljeta u gnijezdo polože jaja iz kojih se izleže dvoje mladih. Iz obližnjih vodotokova roditelji donose hranu mladima, tako da ne oskudijevaju ni u čemu i brzo napreduju. Ovdje je kafić, tu dolaze mladi, igraju košarku, mali fudbal, u blizini je i veliki sportski teren. Rodama ne smeta gužva. Obično se za njih vezuje i narodno vjerovanje, da tamo gdje dođu rode ima i djece, novih naraštaja, tako da se svakog proljeća radujemo njihovom dolasku. Kada mladi porastu i uvježbaju let, obično negdje potkraj ljeta, odlaze u toplije krajeve. Mladi će gnijezda svijati na nekim drugim stubovima i na krovoima kuća, a stari par roda će i narednog proljeća doletjeti u Brodac”, kaže Dragana Jakovljević.

 

 

Od jednog Bročanina smo saznali I zanimljiv detalj. Kada u neko vrijeme u gnijezdu postane tijesno i kada mladi dovoljno porastu, noć u gnijezdu pored mladih prpvpodi majka, dok otac malih roda noć provede na obližnjem stubu, strpljivo čekajući jutro i prve sunčeve zrake.

 

Bijeljina.com