Koje su opcije preostale Schmidtu?

07.07.2023. - Aktuelno

Ukaz koji je danas potpisao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a, pretposljednji je korak prema obustavi objavljivanja odluka visokog predstavnika u RS.

 

Posljednji korak je objavljivanje ove odluke u Službenom glasniku Republike Srpske, čime se ovaj zakon koji je Narodna skupština Republike Srpske usvojila na sedmoj posebnoj sjednici, održanoj 21. juna 2023. godine, i zvanično počinje primjenjivati u RS.No, u međuvremenu je visoki predstavnik u BiH poništio spomenute odluke NSRS-a, čime je zapravo zakon stavljen van snage, a Dodikovo današnje potpisivanje ukaza zapravo je “vraćanje loptice” na Schmidtovu polovinu terena.

Koje su sada opcije na raspolaganju visokom predstavniku u BiH? U suštini, Schmidt je već uradio ono što je propisano pravilima. Povukao je Bonske ovlasti, poništio zakon i napravio određene izmjene u Krivičnom zakonu BiH koje se tiču sankcionisanja neobjavljivanja njegovih odluka.

No iskustvo nas uči da to Dodika baš previše i ne dotiče, a jedan od pokazatelja je upravo današnji potpis ukaza, kao i izjava predsjednika RS-a da je Schmidtovo pismo koje je stiglo na njegovu adresu “vratio nepročitano”.

Dalji problem u provođenju Schmidtove odluke svakako predstavlja i bh. pravosuđe koje je u suštini zaduženo da provede Schmidtove izmjene Krivičnog zakona i sankcioniše Dodika i saradnike. To je, prema dosadašnjem iskustvu, također iluzorno očekivati s obzirom da je Tužilaštvo do sada imalo napretek “zicera” da Dodika i saradnike sankcioniše, no to se do sada nikada nije desilo.

Sve u svemu, čini se da međunarodna zajednica polako ostaje bez opcija kada je u pitanju sankcionisanje Dodikovih napada na ustavnopravni poredak BiH. Kada Službeni glasnik RS objavi sporni zakon, a izvjesno je da će objaviti, bit će kasno da se pokušava sanirati nastala šteta. Nereagovanje na vrijeme samo će dodatno Dodiku dati vjetar u leđa.

Jedino što može napraviti neki konkretniji efekat su najavljene sankcije koje se pripremaju u Evropskoj uniji i svakako reakcija bh. pravosuđa. Iskustvo je pokazalo da sve drugo nije polučilo nikakvih konkretnih rezultata.

 

izvor:Klix/FOTO:Ilustracija/Slobodna Bosna