Trenutna situacija zahtijeva partnerstvo, a ne političko kalkulantstvo

04.07.2023. - Poljoprivreda

Jučerašnja posjeta ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Save Minića Semberiji i njegov izuzetno otvoren nastup pred poljoprivrednim proizvođačima najveće žitnice u Republici Srpskoj, potvrdili su da Vlada Republike Srpske, u izuzetno teškoj i komlikovanoj situaciji, nastupa iskreno i bez ikakvih kalkulacija.

 

БИЈЕЉИНА, 3. ЈУЛА /СРНА/ – Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић код домаћина у семберском селу Тријешница како би на терену обишао жетву пешнице која је у току.

Ministar Minić je u Bijeljinu, kako reče, doveo sve svoje saradnike, pomoćnike i načelnike odjeljenja iz resornog ministarstva, u namjeri da prikupe što više podataka s terena i da nakon toga formiraju realne zaključke o tome kako prebroditi teškoće s kojima se ratari i farmeri suočavaju. To se odnosilo, kako na trenutnu žetvu, prinose i otkupnu cijenu pšenice, tako i na probleme koje izaziva afrička kuga na farmama svinja.

Iskrenost i otvoren pristup u rješavanju problema

“Mi nismo došli s namjerom da se neko svrstava u pobjednike ili gubitnike, već s namjerom da kroz partnerski odnos rješavamo nagomilane probleme. Meni je žao što sa gradonačelnikom Bijeljine nemam otvorenu i jasnu komunikaciju koja se, uglavnom, svodi na razmjenu mejlova i nekakvih ultimatuma. Nama je važno da se svi zajedno uključimo u rješavanje problema, kako to radimo i u drugim lokalnim zajednicama, gdje smo formirali krizne štabove za sprečavanje afričke kuge kod svinja. Cilj je da maksimalno smanjimo prenos bolesti, da našim proizvođačima nadoknadimo štetu koju su pretrpjeli, da zaustavimo nekontrolisano odbacivanje uginulih životinja po potocima i šumarcima”, istakao je ministar Minić, naglasivši da je neophodnasamodisciplina i odgovoran pristup svih aktera u rješavanju problema koje je izazvala afrička kuga kod svinja.

Ministar Minić je podsjetio da je ova godina počela s problemima, počevši od visokih vodostaja, pojave mraza, grada, plamenjače koja ugrožava povrtlarske kulture.

“Vlada RS je obezbijedila 180 miliona KM za podsticaje u ovoj godini i raspodjela je dogovarana u direktnim međusobnim kontaktima s poljoprivrednicima. Na loš rod pšenice uticala je i nedovoljna primjena vještačkih đubriva tokom jeseni, kad je obavljana sjetva. S tom konstatacijom se moramo složiti. Mi ćemo imati ove godine prosječan rod pšenice oko 3,5 tona po hektaru. Veća količina nove pšenice biće iskorištena za stočnu hranu, upravo zbog lošijeg kvaliteta. Mi u ovoj situaciji moramo biti i solidarni, kako bismo što bezbolnije riješili nagomilane probleme”, bio je otvoren u razgovoru sa poljoprivrednim proizvođačima Semberije resorni ministar Savo Minić.

 

Bijeljina.com