Pali prvi otkosi

01.07.2023. - Poljoprivreda

U trci sa vremenskim prilikama i neprilikama, semberski ratari su jutros počeli žetvu pšenice. Na startu, a to i vaga pokazuje, prinosi su ispod prosječnih.

 

Na njivama u Amajlijama mogu se primijetiti potpuno različite parcele, skoro jedna do druge. Na jednoj parceli pšenica čista i dobrog klasa, na drugoj prorastao korov. Dovoljno je bilo samo nekoliko dana da se ne izvrši zaštita na vrijeme i da, usljed obilnih kiša, korov počne da buja, kažu žeteoci.

 

Prvi traktori sa ovogodišnjim rodom pšenice već stižu u bijeljinski “Žitopromet”. O otkupnoj cijeni niko ne priča, izgleda da je svima važno da prije najavljenih novih popodnevnih padavina obave žetvu i uskladište ovogodišnji rod.

Veliki podbačaj u prinosima

Stevo Jović iz Batkovića kaže da je na njegovoj njivi zabilježen veliki podbačaj, što se prinosa tiče.

“Imao sam na petnaest dunuma sedam tona pšenice, što iznosi 460 kilograma po dunumu. U prošloj godini imao sam duplo veći rod i duplo veću otkupnu cijenu. Sada je potpuno obrnuta situacija, em je duplo manje rodilo, em je duplo manja otkupna cijena. Pominje se 30 ili 35 pfeniga za kilogram. Niko ne zna tačnu otkupnu cijenu. Čekamo resornog ministra da nam u ponedjeljak dođe u posjetu u Bijeljinu, pa da vidimo šta ćemo i kako ćemo dalje. Što se tiče vršaja, ove godine je ta usluga 25 KM po dunumu. Sada ispada da moram dati oko stotinukilograma pšenice za dunum vršaja. Ova godina za nas je velika propast. Bolje bi bilo da pšenicu nisam ni sijao. Dva puta sam obavljao zaštitu od fuzarije i opet je vrijeme, ove silne kiše, ubiše u pojam. Bolje bi bilo da sam ječam posijao, ali, naknadna pamet ne pomaže”, priča rezignirano Stevo Jović.

Nenad Pajić, koji s bratom Mladenom gazduje Mlinom “ BN – Dukat” u Brocu, kaže da je situacija sa pšenicom ove godine izuzetno loša.

“ Imamo kombajne koji čekaju u njivama, jer je vlaga još uvijek visoka u pšenici. Rijetko nam stiže pšenica sa vlagom ispod 14, sve je iznad te vrijednosti. Lošiji su i prinosi, od 280, 300 do 350 kilograma po dunumu. Imali smo jednog domaćina koji je imao prinos od 550 kilograma po dunumu, ali to je ove godine rijetkost. Ima pšenice gdje je protein dobar, a hektolitar nizak i obrnmuto. Uglavnom, stiže pšenica sa hektolitrom od 55 do 76, rijetko sa 80”, kaže Nenad Pajić, ističući da će i on, ukoliko u ponedjeljak bude padala kiša, doći na najavljeni sastanak sa resornim ministrom u Bijeljini. Ukoliko, pak, kako reče, bude sunčano i toplo, ne gine mu mlin ili njiva.

 

 

Bijeljina.com