Savjeti kako da na bezbedan način kupujete preko interneta

01.07.2023. - Društvo

Šta god da odlučite da kupujete preko interneta, morate biti mnogo obazrivi. Postoje razne prevare i sitne začkoljice koje vam se mogu obiti o glavu, pa zbog toga otvorite četvero oči.

 

Bilo da se radi o polovnom automobilu, nakitu ili odjeći, morate se zaštititi od potencijalne prevare.

Ovo su savjeti kako da se zaštitite od potencijalnih prevara kupovine preko interneta:

Budite sigurni da ste na internet adresi koja je proverena i koja ima dobru reputaciju i ocene.

Ako želite da kupite nešto po jako niskoj cijeni, provjerite zašto je to tako. Možda se negde u nastavku ponude skriva dodatni trošak.

Kada ste na društvenim mrežama, pazite da ne kliknete na oglas koji se nalazi sa strane koji će vas odvesti na napoznati sajt za kupovinu. Ti sajtovi su uglavnom prevara. Takođe, ne treba da naglašavamo da ne kupujete preko onih koji se reklamiraju samo preko društvenih mreža. Sve češće možemo uvidjeti da su to nerijetko prevare.

Ukoliko riješite da kupujete preko naloga na aplikaciji, uključite da nadgledate svoj nalog kako biste mogli da uočite možda i neuobičajene aktivnosti koje se nerijetko dešavaju poput pristupa kartici i potencijalnog skidanja novca sa računa.

Nikada ne ostavljajte na internetu povjerljive informacije poput broja računa iz banke, PIN koda ili slično. Sve što se zapiše na internetu, ostaje na internetu.

“Izguglajte” zajedno ime poslodavca i riječ “prevara” pa pogledajte na kakve rezultate ćete naići. Možda ima više kritika nego pohvala.

 

izvor:Telegraf/FOTO:Pixabay