Otišao legendarni golgeter

30.06.2023. - Aktuelno

Legendarni fudbaler Sarajeva, Vahidin Musemić preminuo je u 77. godini života. Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u Rimu 1968. godine. U reprezentaciji Jugoslavije igrao je dvije godine, od 1968. do 1970. godine i na sedamnaest utakmica postigao je devet golova. Karijeru je završio rano, već u dvadeset i devetoj godini života, zbog serije težih povreda.

 

Za FK “Sarajevo” Musemić je odigrao 300 utakmice i postigao isto toliko golova. Karijeru je nastavio u francuskoj Nici. U Nici je dobio nadimak “Gospodin jedan gol”. Koliko utakmica – toliko golova. Time se malo koji svjetski fudbaler mogao podičiti.

Podsjetimo se, Vahid Musemić je rođen 29. oktobra 1946. godine u Janji, u familiji u kojoj su mnogi bili sportisti. Među njima i njegov brat Meho, sestre Fatima i Munevera, najmlađi brat Husref, koji je takođe bio veliko fudbalsko ime. Nastupao je za beogradsku “Crvenu zvezdu” i bio jugoslovenski reprezentativac.

U trenutku kada se Vahidin Musemić pojavio na terenu “Podrinja” iz Janje, vidjelo se da je rođen za fudbalera. Visok, elegenanti tehničar lakog trka i nebeskog skoka, već u juniorima zapeo je za oko mnogim stručnjacima. Odlučio se za Sarajevo, gdje su već bila njegova braća. U jednoj utakmici mladi centarfor postigao je deset golova za svoj tim i najavio blistavu fudbalsku karijeru.

U dresu reprezentacije Jugoslavije debitovao je šestog aprila 1968. godine u utakmici protiv Francuske u Marseju. Rezultat je bio 1:1, a Musemić je dao gol glavom. U revanšu u Beogradu ponovo je dao gol, a

Jugoslavija je trijumfovala rezultatom 5:1. Uslijedio je period slave “Mitićevih beba”, kako su tada prozvali reprezentaciju s trenerom Rajkom Mitićem na čelu.

 

Bijeljina.com/FOTO:facebook