O Kosovu i kosovskim božurima

26.06.2023. - Aktuelno

Godišnji koncert Srpskog kulturno – umjetničkog društva “Semberija”, koje u narednoj godini obilježava vrijedan jubilej – 70 godina rada i postojanja, nastavljen je večeras nastupom solista i etno grupa. Gosti druge “ Vidovdanske noći”, koja je posvećena pjesmama i igrama s Kosova i Metohije, su članovi Etno – grupe “Bosiljak” iz Brčkog.

Željko Đukanović, šef narodnog orkestra SKUD-a “Semberija” kaže da je masovnost, ljubav prema folkloru, narodnoj tradiciji i pjesmi, ono što odlikuje rad SKUD-a “Semberija” u proteklim godinama i decenijama.

“U našu porodicu svi su dobro došli, bilo da je riječ o talentu za igru, pjesmu ili svirku. Uprkos modernim trendovima u muzici i kulturi, uvijek je puno mladih koji žele da uče i da upoznaju našu narodnu tradiciju i kulturu. Mi smo u proteklim godinama naš folklor i pjesmu pronijeli i promovisali širom svijeta. Uskoro putujemo u Italiju, nakon toga u Bugarsku i Njemačku”, kaže Željko Đukanović.

Neda Marjanović kaže da je drugo veče “Vidovdanskih noći” posvećeno solistima, vokalnim grupama i gostima iz Brčkog.

 “Sve ovo radimo iz ljubavi, iz potrebe da permanentno učimo o našoj narodnoj tradiciji. Naš grad treba da ima puno više ovakvih koncerata i javnih manifestacija”, napominje Neda Marjanović.

Jana Mrdić priznaje da  pred svaki koncert i nastup vlada veliko uzbuđenje, ali da trema brzo nestaje.

“Svaki nastup je za nas nov i neponovljiv doživljaj. Ovo je veče u kosovskom i makedonskom duhu i mi se trudimo da te pjesme i kompozicije iznesemo što bolje. Publici prenosimo naša osjećanja i naše emocije kroz pjesmu”, ističe Jana Mrdić.

Bijeljina.com