Autobuska stanica konačno dobila sistem grijanja!?

21.06.2023. - Aktuelno

Preduzeće „Buk – promet“, koje je izgradilo novu autobusku stanicu u Bijeljini, nepravosnažnom odlukom, na Okružnom privrednom sudu u Biejljini, izgubilo je sudski spor protiv Gradske uprave Bijeljina težak oko 320.323 KM.

U obrazloženju presude, koja je u posjedu portala „Bijeljina.com“, navedeno je da je  odbijen tužbeni zahtjev preduzeća „Buk – promet“ koje je od grada Bijeljina, na ime sticanja bez osnova, tražilo da im se isplati 320.323 KM, sa zakonskom zateznom kamatom, te da se na ime nadoknade štete isplati iznos od 73.656 KM na ime izgubljene dobiti.

Tužilac u ovom sporu, preduzeće „Buk – promet“ obavezano je da isplati i troškove sudskog postupka u ukupnom iznosu od 7.500 KM.

U obrazloženju presude navedeno je da je preduzeće „ Buk – promet“, kao najpovoljniji ponuđač, sredinom 2020. godine odabrano da izgradi novu autobusku stanicu za ugovoreni iznos od 3,2 miliona KM, te da je Gradska uprava, kao investitor, zahtijevala garancije na izvršenje ugovora od 10 odsto, što iznosi 320.323 KM, da bi se osiguralo poštovanje ugovorenih obaveza u skladu sa dogovorenim uslovima.

Nakon što su provedeni materijalni dokazi, uvažena mišljenja vještaka ekonomske i građevinske struke, saslušani iskazi svjedoka, utvrđeno je da izvođač radova nije ispoštovao ugovoreni rok gradnje, zahtijevajući produžetak za još 120 dana, te da nije ispoštovao ugradnju sistema grijanja „vazduh – voda“, kako je predviđeno projektom, već je pokušao da instalira sistem grijanja „ voda – voda“. Nakon što je konstatovano da je izvođač radova prekršio niz odredi iz ugovora o građenju na štetu investitora, aktivirana je „bankarska garancija za dobro i uredno izvršenje posla“. Iako je tužilac, preduzeće „Buk – promet“ u tužbi navelo da je pretrpjelo štetu aktiviranje sporne bankarske garancije, sud je presudio drugačije.

Protiv navedene presude „Buk promet“, kao tužilac u ovom sporu, može izjaviti žalbu u roku od petnaest dana Višem privrednom sudu u Banjaluci. I pored nekoliko pokušaja da čujemo mišljenje i druge strane, predstavnika preduzeća“ „Buk – promet“, zbog zauzetosti, nismo mogli dobiti njihov stav o ovom pravnom sporu.

U međuvremenu je, kako smo nezvanično saznali, na novoj autobuskoj stanici instaliran sistem grijanja i hlađenja, tako da bi to mogao biti dobar povod za otvaranje priče o konačnom aktiviranju nove autobuske stanice u Bijeljini u čiju su izgradnju poreski obveznici izdvojili više od tri miliona KM.

Bijeljina.com