I pčele su nervozne na ovakvom vremenu 

16.06.2023. - Poljoprivreda

Ljeta kao da nema, kiše i poplave ugrožavaju usjeve, usporavaju rast biljaka, a nervoza je zahvatila i pčele u košnicama, kažu bijeljinski pčelari koji se godinama bave pčelarstvom, proizvodnjom meda i pčelinjih proizvoda. 

 

Bojan Nešković, stručni saradnik za uzgoj i selekciju matica u porodičnom preduzeću “Bimed” iz Popova kaže da je prinos meda nakon bagremove paše u pčelinjacima porodice Despotović bio minimalan, tek da se okrene vrcaljka. 

“Izvrcali smo oko devet kilograma meda po košnici, što iznosi oko 30 odsto uobičajene količine meda koja se dobije od bagrema u jednoj prosječnoj godini. Nadamo se nešto boljoj livadskoj paši na Romaniji, ali, iskustvo nas uči, kada zakaže bagremova paša u Semberiji, onda nema natprosječnih rezultata ni na Romaniji. Vrijeme je poremetilo pčele u košnicama, pretjerana gužva i nervoza nakon prvog poboljšanja vremena dovodi do pojačanja nagona za rojenjem. Prošla godina za nas nije bila loša, što se tiče bagrema, ali nije bila ni rekordna. Imali smo i tri vrcanja na Romaniji, kada je u pitanju livadski I šumski med. Ove godine je puno lošija situacija i u ravnici i na planini, tako da  nije isključena ni mogućnost prihranjivanja pčelinjih društava u avgustu. Kao i kod ljudi, usljed nervoze i stresa, narušava se imunitet kod pčela, te su podložnije razvijanju napasnika”, kaže iskusni pčelar i stručnjak za uzgoj i selekciju matica Bojan Nešković.  

I Mladen Teškić, poznati pčelar iz Donje Trnove kaže, da su vremenski uslovi izuzetno nepovoljni za pčele i pčelarstvo u ovoj godini. 

“Mi smo izvrcali određenu količinu bagremovog meda, oko 13 kilograma po košnici, jer smo na povoljnijem terenu, na brežuljkastom području gdje nije bilo poplava i velikih količina vodenog taloga. 

S obzirom na to da se najavljuje otopljavanje, očekujemo da ćemo imati  meda i od lipe, ukoliko krajem juna dođe do osjetnijeg poboljšanja vremenskih prilika i sa više sunčanih dana. Naše pčele su smještene u Donjoj Trnovi i na Majevici, gdje su trenutno nešto lošiji uslovi za pčelarenje”, kaže Tešić.

 

Bijeljina.com