“Informisan roditelj – zaštićeno dijete”

09.06.2023. - Društvo

Učenici drugog razreda Tehničke škole “Mihajlo Pupin”, smjer drumski saobraćaj, sa svojom profesorkom Marijanom Đorđić, koja predaje saobraćajnu psihologiju, organizovali su danas u Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” predavanje pod nazivom “Informisan roditelj – zaštićeno dijete”.

Ovo interaktivno predavanje poseban akcenat je stavilo na rizične grupe u saobraćaju, prije svega na djecu i na korištenje sigurnosnih sjedalica u putničkim automobilima.

Profesorka Đorđić kaže da je u pitanju  projekat “Sedmica” koji podrazumijeva promociju učeničkih vještina i znanja.

“U prošloj godini smo organizovali okrugli sto o temi “Rizične grupe u saobraćaju”, gdje smo sa predstavnicima nadležnih institucija došli do zaključka da ne postoji dovoljna informisanost roditelja o bezbjednosti djece u saobraćaju. Na tome temeljimo i ovo predavanje.

Akcenat nam je na upotrebi sigurnosnih sjedalica, jer je osnovno dječije pravo – pravo na život, pravo na sigurnost i slobodno kretanje. Moramo voditi računa o tome, da li koristimo i na kakav način koristimo sjedalicu u putničkom automobilu”, kaže profesorka Marijana Đorđić, ističući da  sigurnosne sjedalice po zakonu obavezne u vozilu do djetetove dvanaeste godine, te da sigurnosne sjedalice podrazumijevaju i određeni bezbjednosni standard, o čemu mnogi učesnici u soabraćaju nemaju dovoljno informacija.

Bijeljina.com