Vozači je li i vas evidentirao?!

08.06.2023. - Aktuelno

Na području Policijske uprave Bijeljina u funkciji je devet stacionarnih radarskih sistema koji evidentiraju i bilježe prekršaje prekoračenja dozvoljene brzine.

Od navedenih devet radarskih sistema na području nadležnosti Policijske uprave Bijeljina, na području grada aktivirano je šest stacionarnih sistema, dok je po jedan stacionarni radarski sistem aktiviran u Ugljeviku, Priboju kod Lopara i Crkvini kod Šamca, saznao je portal “Bijeljina.com” u Policijskoj upravi Bijeljina.

U policiji kažu da se obrada i evidentiranje prekršaja prekoračenja brzine ne vrši u Policijskoj upravi Bijeljina, već u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Uprava policije, Jedinica za bezbjednost saobraćaja, PS za obradu prekršaja Banjaluka. Shodno tome, Policijska uprava Bijeljina ne raspolaže podacima o broju evidentiranih prekoračenja brzine i izrečenih novčanih sankcija. Razgovarali smo i sa vozačima koji svakodnevno saobraćaju na relacijama od kuće do posla i uočili smo da su, uglavnom, dobro upućeni u nova saobraćajna “pravila” nametnuta činjenicom da su na izlaznim saobraćajnicama iz grada i u gradskim naseljima instalirane kamere koje prate brzinu kretanja automobila.

Nezgodno je ostati bez vozačke dozvole

“Radim kao taksista i dobro sam obaviješten o  lokacijama na kojima su instalirane ove kamere. Međutim, vjerujte mi, nezgodno je u večernjim satima, jer ih, naprosto, ne uočavate i ne vidite. Nije problem platiti novčanu kaznu, ali je problem ostati bez vozačke dozvole u situaciji kada s njom zarađuješ hljeb za sebe i porodicu”, rekao nam je jedan bijeljinski taksista.

Novčane kazne, oduzimanje dozvole i izricanje kaznenih bodova

U policiji kažu da su za prekršaje prekoračenja brzine, kao sankcije, predviđene novčane kazne i zaštine mjere u rasponu, kao i kazneni bodovi, u zavisnosti od visine prekoračene brzine.

Tako je za prekoračenje brzine od 10 do 20 kilometara predviđena novčana kazna od 50 KM, za prekoračenje brzine od 20 do 30 kilometara predviđena je novčana kazna od 100 do 300 KM, kao i izricanje zaštitne mjere “zabrana upravljanja motornim vozilom” u trajanju od jednog do četiri mjeseca i dva kaznena boda. Za prekoračenje brzine iznad 30 kilometara, predviđena je novčana kazna od 400 do 1.000 KM, kao i izricanje zaštine mjere “zabrana upravljanja motornim vozilom” u trajanju od dva do šest mejseci i dva kaznena boda.

Bijeljina.com