Španci za učešće u najjačem takmičenju spremni na radikalne poteze

07.06.2023. - Sport

epa10607472 Gran Canaria's captain Oliver Stevic celebrates with the trophy after winning the EuroCup final match between Gran Canaria and Turk Telecom, in Las Palmas de Gran Canaria, Canary Islands, Spain, 03 May 2023. EPA-EFE/QUIQUE CURBELO

Osvajač Evrokupa na sve načine pokušava da zatvori budžet za igranje u elitnom evropskom takmičenju.

Uprava kluba sa Kanarskih ostrva i dalje vaga da li će naredne sezone igrati Evroligu ili će se ipak odlučiti za finansijski manje zahtjevno takmičenje poput Evrokupa ili FIBA Lige šampiona kojoj su bliži u ovom trenutku.

Problem su, naravno, finansije i budžet koji je potrebno kreirati kako bi tim bio konkurentan sa najjačim evropskim ekipama.

Kada se sve sagleda racionalno, španski klub ima više razloga da ne igra, nego da igra u elitnom takmičenju. Nekoliko je razloga za to: prvi je dug put ka svakoj destinaciji tokom sezone, drugi je veliki novac potreban za takmičenje i igrački kadar, i treći je bolno prethodno iskustvo u Evroligi, koji je za posljedicu imao potpunu sveopštu destabilizaciju kluba u narednim sezonama.

Sve to tjera ljude u klubu na oprez, ali i dalje se ne odustaje od Evrolige.

U tom cilju novac će se tražiti i od navijača – kroz prodate ulaznice, s tim da će cijena sezonskih i redovnih karata, ako klub odluči da igra elitno takmičenje, morati da bude uvećana za čak 70%.

Gran Kanarija je o tome blagovremeno obavjestila svoje navijače, praktično ih upozorila šta ih čeka ako žele da gledaju elitnu košarku naredne sezone.

Klub je u saopštenju naveo da “već mjesecima radi na ovoj mogućnosti i da je rad na pronalaženju finansijskih resursa uglavnom bio usredsređen na zvaničnog sponzora, druge privatne i javne sponzore kao i podršku fanova”, navodi B92.

Izvor: Srpska info