Najnovija odluka izazvala dodatnu nervozu među građanima

02.06.2023. - Društvo

Stupanjem na snagu odluke Vlade Republike Srpske o prestanku važenja Odluke o proglašenju vanredne situacije za teritoriju Republike Srpske, pravo na zdravstvenu zaštitu imaju samo lica za koja se redovno izmiruju doprinosi.

U međuvremenu je i Fond zdravstvenog osiguranja pozvao građane, koji nemaju zdravstveno osiguranje, da u nadležnim poslovnicama Fonda regulišu svoj status. Upućen je i poziv poslodavcima da poštuju zakon i da uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje kako bi osiguranici koji su prijavljeni na osiguranje mogli nesmetano da koriste svoja prava. Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske podsjećaju da su pune tri godine finansirali zdravstvene usluge i za neosigurane građane u javnim zdravstvenim ustanovama, za šta je izdvojeno više od 150  miliona KM i po tome su, kako navode, bili jedinstveni u regionu, budući da nijedna država to nije uradila.

S obzirom na to da mnoga privredna društva sa područja Bijeljine do sada nisu redovno uplaćivala doprinose za svoje zaposlene, veliki broj radnika, prije svega onih zaposlenih na određeno vrijeme, u svojstvu pripravnika, našli su se u nezavidnoj poziciji.

Mnogi od njih, sa hroničnim i težim oboljenjima, kojima je zdravstvena pomoć i njega neophodna skoro svakodnevno, ne mogu ovjeriti zdravstvenu knjižicu, niti mogu doći do podičnog ljekara.

 


Ovih dana pred šalterima bijeljinske Filijale zdravstva bilo je puno nezadovoljnih radnika koji su morali da se vrate kući sa neovjerenom zdravstvenom knjižicom. Da li će njihovi poslodavci brzo odreagovati i početi uplaćivati doprinose, ostaje nam da vidimo

 

Bijeljina.com