Mora se ekonomisati i štedjeti, ako se ima od čega

18.05.2022. - Aktuelno

Nije samo ulje skupo

Jestivo ulje, čija je cijena dostigla šest KM po litru,  postalo je svojevrsno mjerilo za aktuelnu ekonomsku krizu, ali i opravdanje za povećanje  svih cijena  prehrambenih artikala i usluga u našem okruženju. Kada se nekome slučajno požalite, kako je nešto skupo, odmah će vam, bez puno razmišljanja, reći: “A, znaš li ti, koliko je ulje poskupjelo”.

Trošimo kućne zalihe

Penzionerka Danica Simić kaže  za portal Bijeljina.com da je ulje za nju najmanji problem. Ona ističe da je poskupjelo gotovo sve, od prehrambenih artikala, pa do kućne hemije.

Danica Simić, penzionerka

“Trošimo neke naše kućne zalihe i rezerve koje smo čuvali za crne dane. Živjeti od minimalne penzije u ovim i ovakvim vremenima je izuzetno teško, ali, mora se. Niko nas ne pita, kako nam je”, kaže Danica Simić.

Nada Maksimović

Nada Maksimović kaže da je iz mjeseca u mjesec sve skuplje  gorivo, brašno, meso, dakle, sve ono od čega se živi i preživljava svaki bogovjetni  dan i mjesec.

“ Mora se ekonomisati, štedjeti, planirati. Trošimo skromne zalihe. Mnogi računaju na pomoć sa strane, od djece, rođaka koji žive u inostranstvu”.

U brčanskom “Bimalu”, jedinoj bosanskohercegovačkoj fabrici domaćeg ulja, kažu da je u ovom trenutku nemoguće odgovoriti na pitanje, da li će cijene ulja i dalje biti povećavane, jer sve zavisi od tržišnih kretanja.

“Sukob Rusije i Ukrajine, dvije zemlje koje su najveći proizvođači i izvoznici suncokreta, izazvao je poskupljenje jestivog ulja. BiH je sirovinski zavisna zemlja i spoljni faktori se puno brže odražavaju na cijene nego u nekim drugim zemljama koje imaju razvijenu sirovinsku bazu”, kažu u brčanskom “Bimalu”.

 

Bijeljina.com