Jovanin briljantan put do Tanzanije

22.04.2023. - Društvo

Jovana Arsenović, učenica drugog razreda Gimnazije “Filip Višnjić”, već osmu godinu, praktično, od četvrtog razreda osnovne škole, pohađa i Obrazovni centar “Cerovac” u Bijeljini. S obzirom na to da je u osnovnoj školi učila engleski jezik od trećeg razreda, na nagovor bake, kako kaže, upisala je i Obrazovni centar “Cerovac” kako bi brže i kvalitetnije učila i savladala engleski jezik.

“Upisom u Obrazovni centar “Cerovac” pojačana je moja motivacija za učenje engleskog jezika i sada je to jedan od mojih omiljenih predmeta. Zbog odličnog poznavanja engleskog jezika, pružena mi je prilika da od ljeta nastavim školovanje u Tanzaniji. Prijavila sam se za nastavak školovanja na Koledžu ujedinjenog svijeta (UWC) u Mostaru, a takvih škola ima osamnaest u cijelom svijetu. Škole imaju identičan program, jer rade po američkom sistemu. U Mostaru sam prošla prvi, drugi i treći krug upisa. Komisija za prijem nakon toga obavijestila je moje roditelje da sam bila najbolja od 512 kandidata iz BiH, te su odlučili da mi odobre stipendiju za istu ovu školu, ali u Tanzaniji. Imala sam mogućnost da nastavim školovanje u Mostaru, ali sam odlučila da, ipak, otputujem u Tanzaniju.

Tako ću dvije godine srednjoškolskog školovanja provesti u toj afričkoj zemlji. Nakon uspješnog završetka te škole, učenicima se odobravaju stipendije iz “Dejvis” programa za nastavak školovanja u Americi. Budućim studentima sa IB diplomom na raspolaganju je oko stotinjak fakulteta za konačan izbor. Među njima su i Harvard i Jejl. Takva prilika se u životu ne propušta”, kaže sedamnaestogodišnja Jovana Arsenović, ističući da se već počela pripremati za školovanje u Internacionalnoj školi u Tanzaniji.

“Obaviještena sam da će dva učenika iz BiH, jedan iz Sarajeva, drugi iz Čapljine, u to vrijeme pohađati školu u Tanzaniji. Tamo su učenicima na raspolaganju dva kampusa, Aruša i Moši. Najvjerovatnije ću boraviti u kampusu u Aruši. To mjesto je osamdesetak kilometara udaljeno od Kilimandžara. Vjerujem da će i klima biti podnošljiva”, kaže Jovana Arsenović.

Engleski jezik nije predmet, već sredstvo za ostvarenje životnog cilja

Profesorica Bojana Janković, već četrnaest godina predavač u Obrazovnom centru “Cerovac”, kaže da je Jovana jedinstven primjer kako kontinuirano učenje stranog jezika otvara neslućene mogućnosti učenicima i studentima.

 “Mi volimo da kažemo da u Obrazovnom centru “Cerovac” engleski jezik više nije predmet, već je postao sredstvo za ostvarenje životnih i egzistencijalnih ciljeva. Iako na startu nije imala motivaciju za učenje engleskog, Jovana ju je, uz naš način rada, vrlo brzo stekla i trenutno engleski jezik izučava na C1 nivou. Ona i dalje marljivo uči i priprema se za izlazak na međunarodni ispit, kako bi dobila Kembridž diplomu na C1 nivou. Prije četiri godine Jovana je polagala jedan međunarodni ispit, nivoa A2, a i tada je bila najbolja i dobila je diplomu nivoa B1, tako da je i kod nas preskočila dvije godine učenja i prešla na viši nivo. Tada joj je “Cerovac” uručio “Darovnicu” koja podrazumijeva besplatno polaganje narednog nivoa Kembridž ispita, koji će polagati u junu ove godine. O Jovani mogu iznijeti samo pohvale, kao o vrijednoj, odgovornoj, samostalnoj djevojci, što su osobine koje će joj sigurno pomoći u njenom budućem školovanju. Ponosna sam na njene rezultate i na njen uspjeh.

Njen uspjeh je fantastičan i nešto što prvi put imamo u Obrazovnom centru  “Cerovac”.  Svi mogu i treba da se ugledaju na nju i ona će, najvjerovatnije, nekome od naših učenika biti motivacija za učenje engleskog jezika. Jovana kurs pohađa dva časa sedmično, odnosno ima tri sata učenja, a sada je to uvodstručeno zbog priprema za polaganje međunarodnog ispita. Učenje jezika se nikada ne svodi samo na učionicu, već učenik mora puno raditi i kod kuće, mora vježbati i biti “okružen” jezikom. Njoj će odlazak u Tanzaniju koristiti i za dalje usavršavanje engleskog jezika” kaže profesorka Bojana Janković.

Želimo engleski jezik približiti djeci svih uzrasta

Milojka Vuleta, izvršni direktor u Obrazovnom Centru “Cerovac” podsjeća da “Cerovac” u Bijeljini postoji već dvadeset godina, u Trebinju dvadeset i dvije godine.

Gospođa Vuleta je ponosna i na međunarodno priznanje “ Stvaratelj za stoljeća”  koje je OC “Cerovac” dodijeljeno u Dubrovniku, u 2019. godini, kako je obrazloženo, “za posebnu inicijativu u preduzetničkom stvaralaštvu na području Srednje i Jugoistočne Evrope”.

 

“Od drugih priznanja u proteklih desetak godina, izdvojila bih “Big Provider”, koje smo dobili jer imamo veliki broj kandidata koji polažu Kembridž ispite uz visok procenat prolaznosti na, iznad 90 odsto. Obrazovni Centar “Cerovac” upisuju i pohađaju kandidati od sedam do sedamdeset i sedam godina, tako da starosna granica ne postoji. Imamo i mlađe polaznike, starosti pet godina, a radimo i sa djecom predškolskog uzrasta u vrtićima na području Bijeljine i Lopara. Imali smo polaznike starosti i iznad šezdeset pet godina koji su postizali odlične rezultate.Osim stranih jezika, engleskog i njemačkog, imamo i Dječji obrazovni kutak, s konceptom pripreme za školu, Arhimedes, školu matematike, kao i mogućnost individualnog pohađanja jezika i specijalistički konverzacijski kurs engleskog jezika.Naši profesori permanentno se usavršavaju, pohađaju razne seminare. Završili su i NTC obuku i Montesori, te u nastavi koriste i te elemente.

O uspjesimanaših polaznika dovoljno govori i podatak da se po dvoje ili troje djece iz jedne porodice upisuje u “Cerovac”. Imamo područna odjeljenja u pojedinim semberskim selima, jer želimo da približimo engleski jezik i u najudaljenije dijelove naše opštine. Na taj način olakšavamo i roditeljima, jer se ne moraju izlagati troškovima plaćanja prevoza za  djecu koja žele da uče engleski. Imamo vlastite programe izučavanja engleskog jezika i udžbenike koji se ne koriste u redovnoj nastavi, po čemu je naša škola posebna”, zaključuje  profesorka Milojka Vuleta.

Bijeljina.com