Naizgled uobičajeni bolovi u nogama mogu biti znak ozbiljnog stanja

21.04.2023. - Zdravi kutak

Bolovi u nogama, bilo u potkoljenici ili butinama mogu biti znak upozorenja za duboku vensku trombozu, iako ih mnogi karakterišu kao svakodnevnu pojavu.

Dok mnogi pojavu bola u nogama mogu smatrati uobičajenom pojavom i mogu je zamijeniti za bolove u mišićima – ukoliko osjećate konstantan bol to može biti posljedica duboke venske tromboze.

Duboka venska tromboza (DVT) je ozbiljno zdravstveno stanje. Javlja se kada dobijete krvni ugrušak (ljepljiva masa krvnih zrnaca) u veni koja je duboko ispod kože.

Obično se javlja u nozi i ima tendenciju da zahvati debele vene koje prolaze kroz mišiće lista ili bedra.

Neki slučajevi duboke venske tromboze se uopće ne manifestuju nikakvim simptomima, a na sljedeće stvari treba obratiti pažnju:

Bol, otok i osjetljivost jedne noge (obično lista)
Jaka bol u zahvaćenom području

Topla koža u predjelu ugruška
Crvena koža, posebno na stražnjoj strani noge ispod koljena
Ovo stanje obično pogađa samo jednu nogu, ali može zahvatiti obje ili druge dijelove tijela. Sumnja na trombozu zahtijeva hitnu medicinsku pomoć i ako se otkrije krvni ugrušak propisuje se antikoagulans.

Ova vrsta lijekova koji se često nazivaju razrjeđivačima krvi, sprečava povećanje krvnog ugruška. Oni također mogu spriječiti da se dijelovi ugruška odlome i zaglave negdje drugdje u tijelu – to se naziva embolija.

Ako se ne liječi, jedna od 10 osoba s ovim stanjem će razviti plućnu emboliju (začepljenje plućne arterije u plućima).

 

izvo:Klix/FOTO:Shutterstock