Ispred mesnica u Bijeljini velike gužve

15.04.2023. - Aktuelno

Uoči Vaskrsa u bijeljinskim mesnicama i marketima pojačane su gužve. Svi žele na vrijeme da nabave neophodne namirnice koje će obogatiti prazničnu trpezu. Ove godine cijene mesa su drastično skočile u odnosu na prošlogodišnje Vaskršnje praznike, približno oko pedeset odsto.

 Dugi redovi

Ispred jedne od najprometnijih mesnica u krugu bijeljinske Zelene pijace, “Kod Milenka”, jutros se formirao veliki red. Neko je primijetio da  ne bi bila tolika gužva i da se meso besplatno dijeli. Prasetina je u ovoj mesnici koštala 15,90 KM po kilogramu i ona je najviše tražena. Neko će kupiti kilogram do dva, neko plećku ili but, zavisno od potreba i finansijskih mogućnosti. Važno je da pečenja ima na trpezi.

U redu za meso mogli su se čuti različiti komentari

Jedan penzioner je mudro zaključio da je lakše penzionerima sa 300 KM penzije, među kojima je i on, jer su svjesni svoje situacije, koliko mogu potrošiti tokom mjeseca, te da je puno teže onima koji imaju mjesečna primanja i do tri hiljade KM, zaključivši da je njima puno teže, je im nikada nije dosta.

Skok cijena

Što se tiče cijena mesa, uoči Vaskršnjih praznika i cijene prasića dostigle su najveći iznos, nezabilježen u praksi semberskih farmera. Prasići su koštali od 9,50 do 10 KM po kilogramu žive vage. Farmeri kažu, za njih je to trenutno dobra cijena, ali, nisu sigurni da je to prihvatljiva cijena za kupce i one koji žive samo od prosječne plate.

Loše za potrošače

U bijeljinskim pečenjarama cijena prasetine danas je iznosila od 30 do 35 KM po kilogramu.  Jedan vlasnik pečenjare, koji nije želio da se predstavi, kaže da je ovo katastrofalna situacija za potrošače.

“Nikada nije bilo ovako. Prasiće sam sada plaćao po 10 KM žive vage, dok je jagnjad bila devet KM po kilogramu žive vage na pijaci, što nikada ranije nisam zapamtio. Prije godinu dana praseće pečenje smo prodavali po 15 do 20 KM za kilogram. I sada ima kupaca, ali kupuju manje, maksimalno kilogram do dva”, kaže vlasnik pečenjare koji je godinama u ovom poslu.

Bijeljina.com