Mlade domaćice čuvaju stare običaje (FOTO)

14.04.2023. - Društvo

Od najstarijih vremena običaji su ispunjavali jednu od najvažnijih uloga -čuvanje identiteta jednog naroda. Danas , u vrijeme modernih tehnologija i ubrzanog načina života, rijetki su oni koji drže do starih običaja i tradicije. Sve češće, u susret Vaskrsu , na bijeljinskoj gradskoj tržnici možemo vidjeti bogatu ponudu već našaranih vaskršnjih jaja.

Prodavci kažu da , uprkos rastu cijena , prodaja ide dobro. A mlađe domaćice ,kažu,najčešće se odluče kupiti već gotova jaja.
No, ima i onih koji nastoje očuvati tradiciju.

Dijana Lukić iz Ugljevika ,mlada je domaćica i majka dvoje djece. Veliki Petak, kaže, za nju je oduvijek predstavljao poseban dan.

 

“Postim cio post. Na Veliki Petak ustajem rano ujutro. Priprema se posna tpeza, a onda, prije izlaska sunca počinjem bojenje vaskršnjih jaja. Prvo jaje bojim u crvenu boju.Tako sam, od djetinjstva, od svoje bake i majke naučila i nastavila tu tradiciju koju prenosim na svoju djecu.Čuvanje običaja predstavlja i očuvanje kulturnog identiteta. “, kaže ova mlada domaćica.

Spoj tradicije i modernog

Nekada su se jaja šarala isključivo voskom. Danas,u eri interneta i modernih tehnologija sve je više novih načina šaranja jaja, te mlade domaćice koriste razne tehnike i mnogo mašte.Dijana je, kaže ,spojila tradiciju i moderne tehnike.

“Nekoliko jaja našaram voskom i travom , ali ima i onih gdje šare iscrtam voskom , ili koristim dekupaž tehniku i sličice, pri čijem izboru mi pomažu djeca, birajući one koji se njima najviše dopadaju”, kaže Dijana.

 


Svaka biljka ima svoju simboliku

Ukoliko se odlučite za šaranje jaja tradicionalnom tehnikom sa travom, treba znati, kaže nam Dijana ,da svaka biljka ima neku svoju simboliku.

“Maslačak se koristi da jaja budu žućkasta, kopriva da budu zelena ,a neizbježna je i lukovina, koju smo skupljali mjesecima kako bi jaja imala jaku i lijepu boju”,priča nam Dijana.

 

Simbolika boja

Takođe, kaže nam Dijana, svaka boja ima svoju simboliku .

“Crvena boja predstavlja simbol Hristove muke, ali takođe simboliziuje Božiju ljubav, nadu, energičnost, služenje Crkvi, duhovnu budnost, djelotvornost, milosrđe, radost života i ljubavi.Često se farbaju jaja i sa žutom bojom koja označava mir i čistoću. Žuta je i simbol nagrade i priznanja.Zelena boja koja označava plodnost, zdravlje, nadu. Farbanje u plavu boju predstavlja simbol istine, neba, dobrog zdravlja i vjernosti, a roza boja predstavlja uspjeh i zadovoljstvo. Ljubičasta označava simbol vjere, povjerenja i strpljivosti posta, dok je narandžasta simbol izdržljivosti, snage i ambicioznosti” , priča nam Lukić.

 

 

 

Bijeljina.com