Posječen zbog rizika od iznenadnog pada

29.03.2023. - Aktuelno

Ovih dana u bijeljinskom Gradskom parku posječeno je stablo starog platana, ogromnog gorostasa, jedne od prvih sadnica koje su zasađene davne 1891. godine, ubrzo po dolasku Austrougarske monarhije u ove krajeve.

Više od jednog vijeka Gradski park u Bijeljini, inače, predstavlja botaničku rijetkost, ali i svojevrsna pluća grada, kao jedna nedirnuta prirodna oaza u urbanoj gradskoj četvrti. 

Branka Matić, rukovodilac rasadnika I održavanja gradskog zelenila u  bijeljinskom “Komunalcu”, kaže da je nastupilo truljenje korijena, te je ovako masivno drvo predstavljalo rizik za sve one koji borave u Gradskom parku.

 

“Prije godinu ili dvije dana iznenadio nas je stari hrast na ulazu u park. Iako je tokom ljeta imao bujnu lisnatu masu, korijenje je istrulilo i hrast je tokom noći pao na ulicu. Srećom, bez žrtava i bez veće materijalne štete.

I sada su odlučivale bezbjednosne procjene, jer smo se plašili da se ogromno stablo platana jednostavno ne sruši u trenutku kada zaduva jači vjetar i kada u parku bude posjetilaca”, kaže Branka Matić.

Bijeljina.com