Ustavni sud BiH privremeno suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini Srpske

02.03.2023. - Aktuelno
Ustavni sud BiH donio je danas privremenu mjeru o zabrani primjene Zakona o nepokretnoj imovini u Republici Srpskoj do konačne odluke po meritumu.

 

 

Sud je odlučivao o zahtjevima bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića i još dvije identične apelacije za donošenje privremene mjere kojom bi sud stavio van snage Zakon do donošenja konačne odluke.

Sud je objedinio sve četiri pristigle apelacije za odlučivanje o privremenoj mjeri.

Mišljenje je izdvojio samo sudija Zlatko Knežević.

Kristijan Šmit objavio je prije dva dana da je suspendovao primjenu Zakona o nepokretnoj imovini Srpske,  ali su vlasti Srpske odgovorile da Zakon ostaje na snazi i da se odluke i legalno biranih visokih predstavnika ne objavljuju u Službenom glasniku Republike Srpske.

-Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti danas je stupio na snagu – rečeno je juče u republičkoj Upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Iz Uprave su naglasili da nastavljaju obavljati poslove i zadatke u okviru svojih nadležnosti u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srpske koji su na pravnoj snazi.

 

izvor:Glas Srpske/FOTO:Glas Srpske