30. godina Druge semberske lake pješadijske brigade

06.06.2022. - Društvo
U Bijeljini je danas, prigodnim programom i polaganjem vijenaca na spomenik na centralnom gradskom trgu, obilježeno 30 godina od osnivanja Druge semberske lake pješadijske brigade.
Gradonačelnik Ljubiša Petrović podsjetio je prisutne na veliki doprinos ove jedinice za odbranu i očuvanje Republike Srpske.

“138 pripadnika pomenute jedinice ugradilo je svoje živote u temelje Republike Srpske. Brigada je djelovala na sarajevskom ratištu, na području Posavine i Majevice, gdje se branila Srpska – gdje god je trebalo braniti slobodu i opstanak srpskog naroda”, rekao je Petrović.

On je napomenuo da je Brigada nosilac priznanja Karađorđeve zvijezde i da Gradska uprava, ali i sadašnje i buduće generacije treba da nastave da čuvaju i njeguju sjećanje i uspomenu na pale borce i doprinos koji su dali slobodi koju danas imamo. Gradonačelnik je rekao i da će lokalna zajednica nastaviti sistemski da rješava probleme boračke populacije, te da njihova prava moraju biti unapređena putem institucija, prije svega preko Boračke organizacije Republike Srpske.

Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske naglasio je značaj Brigade tokom ratnih dejstava.

“Ova Brigada je ponikla iz naroda, prepoznatljiva po tom osnovu i pokojnom komandantu Blagoju Gavriloviću Gavri. Njen značaj i strateški interesi su u tome što je bila jedna od brigada koje su štitile koridor. Zadatak je bio da se spriječi neprijatelj u namjeri da presiječe koridor Bijeljina-Brčko i Brčko-Lopare. Zonu svoje odgovornosti je u potpunosti sačuvala od neprijatelja”, kazao je Ostojić.

Pero Mlađenović, general VRS u penziji, komandant Druge semberske lake pješadijske brigade tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata rekao je danas da je njegova brigada prije trideset godina počela pisanje najsjajnije istorije srpskog naroda, zajedno sa drugim brigadama i da je svoje zadatke je izvršavala na vrijeme i u potpunosti.

Miroslav Bobić, načelnik štaba ratne jedinice Druge semberske lake pješadijske brigade, danas je govorio o ratnom putu ove brigade i žrtvama koje je podnijela.

” Brigada je učestvovala u odbrani teritorije cijele Republike Srpske. Imala je oko 4.500 boraca, a poginulo je njih 138. Preko šest stotina je bilo ranjeno. Ova brigada je dala mnogo žrtava za srpsku slobodu “, rekao je Bobić.

Bijeljina.com/Foto:GradBijeljna