Da li znate kako glasi pravo ime Pabla Pikasa? Sastoji se od čak 20 riječi, a evo kako ga je dobio

26.02.2023. - Zanimljivosti

Neosporno je da je Pablo Pikaso jedan od najvažnijih umjetnika 20. vijeka, koji je najpoznatiji kao otac kubizma.

 

Međutim, kako je proživio zanimljivih devet decenija života, tu se krije mnogo više interesantnih činjenica, a jedna od najnevjerovatnijih tiče se njegovog imena.

Pablo Pikaso, ime po kome ga pamti ceo svijet, rođen je u Malagi na jugoistočnoj obali Španije 1881. godine. U vrijeme kada je rođen, smatralo se da duga imena donose sreću i štite od zla.

Na tipičan andaluzijski način, Pikaso je kršten dugim nizom imena (ali izvori se razlikuju u zavisnosti od redoslijeda):

Pablo Dijego Hoze Fransisko de Paula Huan Marija de los Remedios Sipriano de la Satistima Trinidad Martur Patrisio Cito Ruiz i Pikaso ,njegovo je puno ime .

Svako od ovih imena imalo je posebno značenje. Na primjer, zvao se Pablo po svom stricu Pablu (Ruiz Pikaso), koji je umro 1878. godine. Prezime po kojem je najpoznatiji je prezime njegove majke.

Kao mlad, Pikaso je bio poznat kao Pablo Ruiz, a svoje najranije slike potpisuje P. Ruiz. Do početka 20. vijeka koristio je P.R. Pikaso za slike i crteže, ali se krajem 1901. konačno opredijelio za Pikasa kao svoj potpis.

 

izvor: magazin.novosti/FOTO:Getty Images