“Slijedi svoje snove, možda je to put ka sreći” (FOTO)

25.02.2023. - Izbor urednika

Slikarka Aleksandra Limunović, član Udruženja likovnih umjetnika “Sveti Luka”, trenutno obavlja i funkciju sekretara udruženja, iako nije završila Likovnu akademiju, godinama već uspješno istrajava u likovnoj umjetnosti. Aleksandra kaže da joj je slikarstvo u početku bilo samo hobi, ali, kasnije je preraslo u ozbiljan posao kojem se i maksimalno posvetila.

 

“Od malih nogu primijetila sam sklonost ka umjetnosti, ali sam kasno odlučila da se ozbiljnije posvetim slikarstvu. U srednjoj školi imala sam pune sveske iscrtanih grafita. Prvu sliku naslikala sam u dvadeset i drugoj godini. Tada sam, praktično, ušla u svijet slikarstva i počela upoznavati ljude koji se time bave i puno više znaju o slikarstvu nego što sam u tom trenutku znala. Na nagovor pokojnog prijatelja Radovana Simića, u dvadeset i četvrtoj godini pripremila sam i svoju prvu samostalnu izložbu. Nakon toga napravila sam dužu pauzu, jer sam se morala posvetiti drugim poslovima. S obzirom na to da se nisam pronašla ni u jednom poslu, vratila sam se slikarstvu”, iskrena je Aleksandra, ističući da se prije izvjesnog vremena isprobala i u digitalnoj tehnici koja traži dodatno učenje i usavršavanje, posvećenost i vrijeme.

 

Od slikarstva se može lijepo zaraditi, ali se ne može živjeti od toga

“Ni jednom slikom koju sam do sada naslikala nisam bila u potpunosti zadovoljna, a vjerujem da je to i dobar put ka usavršavanju i napredovanju u slikarstvu. Možda bih mogla izdvojiti sliku “Sveti Đorđe”, po uzoru na Peter Paul Rubensa, koja je za mene bila jedna od najzahtjevnijih slika. Puno je teže raditi slike po narudžbi, jer to, na neki način, ograničava slikara. Uvijek se postavlja pitanje, da li je naručilac to baš tako i zamislio, što stvara određenu dozu tenzije i pritiska. Trudim se da ispoštujem svakog kupca, jer mi je ukazao svoje povjerenje. Više, naravno, volim slikati po vlastitoj želji, ali, to nije uvijek moguće. Danas veliku prednost predstasvlja i to što uz pomoć interneta naše slike mogu pronaći put i van granica naše države. Od slikarstva se može lijepo zaraditi, ali se malo teže može živjeti od toga. Primanja nisu redovna i niko vam ne garantuje kontinuirane narudžbine slika. U inostranstvu je to drugačije organizovano, te vam dobri menadžeri mogu pomoći da dobro unovčite svoj talenat i trud”, kaže Aleksandra, ističući da u slikarstvu još uvijek nije postigla svoj maksimum. Njeno životno pravilo je: “Slijedi svoje snove, možda će te upravo to i odvesti ka sreći”.

Aleksandra Limunović podsjeća da Udruženje likovnih stvaralaca “Sveti Luka” organizuje dvije izložbe godišnje, u Muzeju Semberije i u Gradskoj galeriji. S kolegama iz ovog udruženja učestvovala je na raznim humanitarnim akcijama, organizujući aukcije slika. Učestvovala je na više likovnih kolonija, u Badovincima, Dublju, Sremskoj Mitrovici, Zasavici, Bijeljini i Han Pijesku.

Bijeljina.com