Tri ročišta odložena za nove termine

24.02.2023. - Aktuelno

U Okružnom privrednom sudu u Bijeljini danas je trebalo da se održe tri izuzetno zanimljiva ročišta, sva tri vezana za sporove proistekle iz stečajnog postupka Fabrike glinice “Birač” i stranaka u sporu, kao što je litvanska “Ukio banka” iz Kaunasa, koja od Fabrike glinice “Birač” u stečaju potražuje više od 155 miliona KM, te fočanski “Pavgord” koji traži da se upiše kao povjerilac u Fabrici glinice “Birač”.

Na prvom ročištu trebalo je da se odrede sudske mjere osiguranja u sporu između Fabrike glinice “Birač” i fočanskog “Pavgorda”,  na drugom je bilo zakazano pripremno ročište u sporu između Fabrike glinice “Birač” i fočanskog “Pavgorda”, dok je na trećem trebalo da se održi pripremno ročište u ponovljenom sudskom sporu između Fabrike glinice “Birač” i litvanske “Ukio banke”, na kojem bi se utvrdilo (ne) postojanje ugovora.

 Kako smo saznali, ročišta su odložena do početka aprila da bi se novoimenovani stečajni upravnik Fabrike glinice “Birač” Miodrag Petrović iz Zvornika upoznao sa svim predmetima, jer je tek nedavno preuzeo ovu funkciju, nakon što je dosadašnji stečajni upravnik Lazo Đurđević podnio ostavku, pravdajući se da je izložen brojnim protiscima da se “Pavgord” upiše kao povjerilac u Fabrici glinice “Birač”, što je Đurđević u dva navrata i odbio. 

Kao što je javnosti već poznato, Vlada Republike Srpske je krajem jula prošle godine za 43 miliona KM prodala kompletna potraživanja državnih institucija u Fabrici glinice “Birač” fočanskom “Pavgordu”, međutim, “Pavgord” još uvijek nije uspio da postane povjerilac i da dobije mjesto u Odboru povjerilaca, jer je stečajni upravnik Lazo Đurđević dva puta odbio zahtjev “Pavgorda” za upis.

S druge strane, sudski spor između Fabrike glinice “Birač” i Ukio banke” iz Litvanije, težak više od 155 miliona KM, vraćen je nakon šest godina na početak, odnosno na ponovno rješavanje u Okružni privredni sud u Bijeljini početkom februara ove godine.

Iako je prvostepenom presudom, donesenom u aprilu 2017. godine, presuđeno da Fabrika glinice “Birač” nije dužnik Ukio banci po osnovu kredita i drugih s njima povezanih pravnih poslova, a tu presudu je potvrdio i Viši privredni sud u Banjaluci, odnosno Vrhovni sud Republike Srpske, Ustavni sud je poništio odluku i naložio Vrhovnom sudu RS da po hitnom postupku donese novu odluku.  Vrhovni sud RS vraća ovaj predmet Višem privrednom sudu u Banjaluci na ponovno odlučivanje, a taj sud potvrđuje prvostepenu presudu da Fabrika glinice “Birač” nije dužnik Ukio banci. Uslijedila je nova revizija Ukio banke, nakon čega Vrhovni sud RS odlučuje da predmet vrati na ponovno suđenje Okružnom privrednom sudu u Bijeljini. Tako se pravosudna rašomonijada u ovom nesvakidašnjem pravnom sporu nastavlja, s neizvjesnim ishodom po one kojima je trenutno i najvažnije kako će se sve to završiti – radnicima zvorničke “Alumine”.

Bijeljina.com