Jačati lokalne samouprave za korištenje fondovaEU

23.02.2023. - Društvo

Generalni sekretar Saveza opština i gradova Republike Srpske Aco Pantić rekao je da je jedan od najvažnijih prioriteta u radu Saveza jačanje kapaciteta jedinica lokalne samouprave za korištenje programa i fondova EU.

 

“Savez opština i gradova Srpske uradio je nedavno analizu koja je pokazala da su najveći problemi i prepreke opština i gradova za korištenje programa i fondova EU – nedostatak kapaciteta za pisanje projekata, ali i nedostatak sredstava za predfinansiranje projekata EU”, rekao je Pantić novinarima nakon sastanka sa ministrom za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatanom Klokićem.

On je pojasnio da je riječ o situacijama kada se od opština i gradova koje dobiju projekte EU očekuje da određeni period, koji traje ponekad šest, a nekad i 12 mjeseci, sami finansiraju određene projektne aktivnosti, a za šta jedinice lokalne samouprave uglavnom nemaju planirana finansijska sredstva, koja su obično većeg iznosa.

“Opštine i gradovi nemaju planirana ta sredstva. Analizirajući sve ovo, Savez je pokrenuo inicijativu za uspostavljanje finansijskog mehanizma za podršku jedinicama lokalne samouprave koji bi funkcionisao na bazi takozvanog revolving fonda, odakle jedinice lokalne samouprave koje dobiju sredstva EU mogu da povuku sredstva”, rekao je on.

Riječ je, kaže Pantić, o nekoj vrsti pozajmice da bi taj određeni period, mogli da realizuju svoje projektne aktivnosti i nakon što im se sredstva iz fondova EU refundiraju, a onda bi jedinica lokalne samouprave ta sredstva koja su “posudili” iz revolving fonda, vratili u njega i omogućili i drugim jedinicama lokalne samouprave da na ovaj način koriste sredstva za finansiranje projekata EU.

“Predsjedništvo Saveza je jednoglasno podržalo ovu našu inicijativu za takozvani revolving fond tim prije što su naši načelnici opština i gradova u posljednjih nekoliko godina veoma aktivni i zainteresovani za učešće u projektima prekogranične saradnje i transnacionalnim projektima”, rekao je Pantić.

On je naveo da jedan broj opština i gradova ima zapažene rezultate u korištenju ovih projekata, a Savez je u prethodnom periodu obavio niz obuka za pisanje projekata sa čim će nastaviti i u narednom periodu.

 

izvor:Srna/FOTO:Srna