Završen projekat primjene vještačke inteligencije u unapređenju usluga Gradske uprave

30.01.2023. - Društvo
Prethodne sedmice u Beogradu je održan završni događaj projekta „Unapređenje opštinskih usluga u Srbiji i BiH uvođenjem čet-bot aplikacije“ na kojem su, pored četiri lokalne zajednice – Bijeljine, Laktaša, Sombora i Šapca, sarađivali Mreža za povoljno poslovno okruženje u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE), Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ), Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Privredna komora Republike Srpske i kompanija SAGA.

Realizacija projekta je počela 2019. godine, s ciljem da usluge lokalnih uprava postanu pristupačnije i efikasnije uz pomoć vještačke inteligencije, uz korist kako za građane i privredu kojim će usluge i informacije biti dostupnije, tako i za lokalne samouprave koje će unaprijediti kvalitet pružanja usluga i informacija.


Čet-bot aplikacija nazvana MIA (Municipal Inteligent Assistant) u ova četiri grada je pokrenuta 2021. godine na tri kanala komunikacije – veb-čet na zvaničnoj internet-stranici, viberu i fejsbuk. Tokom trajanja projekta, u Bijeljini je razvijena vještačka inteligencija za davanje informacija u vezi subvencija za novorođeno dijete, studentskih i učeničkih stipendija, redovnog upisa u matičnu knjigu vjenčanih, registracijue preduzetnika i uslova za poslovanje i investicionih potencijala, a pokrenute su i dodatne funkcionalnosti, pa MIA u ime korisnika inicira ili sprovodi proceduru za naručivanje izvoda iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu, prijavu komunalnih problema i statusa komunalne prijave.

Broj korisnika i konverzacija koji rastu praktično od uspostavljanja aplikacije pokazao je opravdanost ovog projekta.

“U razvoju čet-bot aplikacije učestvovalo je preko 30 službenika Gradske uprave koji su, svako iz svoje nadležnosti, razradili maksimalan broj mogućih konverzacija koje obavlja MIA. Ovo je, naravno, samo prvi korak u primjeni vještačke inteligencije u okviru usluga koje pruža lokalna uprava, a naredni cilj nam je da proširimo broj administrativnih postupaka za koje će MIA davati informacije, kako bi ova usluga bila što sveobuhvatnija”,  ističe Mišo Poletan iz gradskog Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije, koji je  rukovodio projektom u ime Gradske uprave Grada Bijeljina.
Izvor: Gradska uprava