Kad sve preračunam, sir dajem besplatno

27.01.2023. - Aktuelno

Možda djeluje pomalo neobično za ove naše prostore, ali, Branislav Milovanović (57) iz semberskog sela Brijesnica, osim što je dobar i uspješan farmer i proizvođač mlijeka, odlično se snalazi i kada je u pitanju pripremanje različitih vrsta sireva. Branislav trenutno na svom porodičnom imanju ima četiri krave u muži, nekoliko junadi, desetak bikova.

 

“Da je sreće, imali bismo mljekaru u selu, odnosno otkupnu stanicu za mlijeko. Ne bih morao proizvoditi sir. S obzirom na to da seoski put ka susjednom selu Hase, dužine oko 1.500 metara,nije asfaltiran, ne mogu mlijeko odvoziti u Zagone, gdje se nalaze dvije otkupne stanice. Kud ću, šta ću, opredijelio sam se za pripremu kvalitetnog sira. Petkom i nedjeljom iznosim sir i mlijeko na bijeljinsku Zelenu pijacu. Radio sam dvadeset i četiri godine u bijeljinskoj Ciglani. Ostao sam bez posla, proglašen sam za tehnološki višak. Dok sam ja vozio “golfa”, moj direktor je vozio bicikl. Ali, vremena se promijeniše. Nakon majčine smrti, ozbiljnije sam se posvetio stočarstvu i proizvodnji mlijeka. Obrađujem sedamnaest hektara zemljišta. Školovao sam dvoje djece od poljoprivrede”, kaže Branislav Milovanović, ističući kako mu kupci često traže sir sa raznim dodacima i mirođijama, sa slatkom paprikom, peršunom, bijelim lukom.

 

“Ima i onih koji vole sir sa ljutom paprikom, čilijem. Nedavno mi je jedan sudija tražio sir sa spanaćem. Pripremao sam i sir s bijelim lukom. Za jedan sir treba sedam litara mlijeka, koje trenutno košta 1,50 KM po litru. Sireve prodajem po 12 KM po komadu. Najviše me nerviraju nakupci koji traže sir u bescijenje. Dok oni sušeni sir prodaju po 18 KMpo komadu, kod mene je takav sir 12 KM. Pokušavam da budem realan u ovim teškim vremenima. Niko ne računa moj trud i potrošeno vrijeme, ali i vještinu pripremanja kvalitetnog sira. Kada sve preračunam, sir dajem besplatno”, kaže Branislav Milovanović, vrijedni farmer iz semberskog sela Brijesnica.

 

Bijeljina.com