Evo ko u Bijeljini može raditi u vrijeme praznika?

22.12.2022. - Aktuelno

Na osnovu člana 39. Zakona o lokalnoj samoupravi a u skladu sa članom 5. tačka 3. Zakona o praznicima Republike Srpske Gradonačelnik Grada Bijeljina,donio je Odluku o radnom vremenu za period od 23. decembra 2022. godine do 15. januara 2023. godine

U periodu od 23. decembra 2022. godine do 15. januara 2023. godine svi ugostiteljski, zanatsko – preduzetnički i trgovinski objekti na području grada Bijeljina mogu raditi 1 (jedan) sat duže u odnosu na radno vrijeme propisano Odlukom o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatsko – preduzetničkih i trgovinskih objekata na području grada Bijeljina

Izuzetak iz prethodnog člana predstavlja 01. januar 2023. godine kada na području grada Bijeljina ne rade zanatsko – preduzetnički i trgovinski objekti, te 02. januar i 09. januar 2023. kada na području grada Bijeljine mogu da rade zanatsko – preduzetnički i trgovinski objekti i prodajna mjesta AD ”Lutrija Republike Srpske” Banja Luka, najduže do 12:00 časova.

Za vrijeme trajanja republičkih praznika Nove Godine (01. januar 2023. godine i 02. januar 2023. godine) i Dana Republike (09. januara 2023. godine), a radi zadovoljenja neophodnih potreba građana za komunalnim, zdravstvenim i drugim uslugama, dužni su da rade: vatrogasna jedinica, zdravstvene ustanove i preduzeća za snabdijevanje vodom, električnom energijom i za prevoz putnika.

Preduzeća, ustanove i organizacije iz stava 1. ovog člana obavezni su da organizuju i obezbijede rad i dežurstva u obimu koji zadovoljava funkcionisanje njihove osnovne djelatnosti, potrebne za pružanje usluga građanima za vrijeme trajanja republičkih praznika.

Preduzeća, ustanove i organizacije koje u svojim redovnim aktivnostima imaju organizovan rad za neradne dane, nisu obavezne utvrđivati povećan obim rada i dežurstva.

(1) Apoteke, prodavnice pogrebne opreme i veterinarske ambulante mogu raditi redovno radno vrijeme za vrijeme trajanja republičkih praznika.
(2) Za vrijeme novogodišnjih praznika ugostiteljski objekti mogu raditi u neograničenom radnom vremenu.
(3) Radno vrijeme dragstora traje od 00,00 do 24,00 sata svaki dan.
(4) Privredni subjekti koji se bave proizvodnom djelatnošću, a obavljaju procesnu proizvodnju, mogu da rade u vremenu koji zahtjeva proces rada.

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja, a objaviće se u „Službenom glasniku Grada Bijeljina“.

 

Bijeljina.com/FOTO:Aleksandar Golić/Bijeljina.com